Det händer mycket runt Slottsskolan i Vingåker just nu. Än så länge får Fredrik Andersson och hans kollegor undervisa i de tillfälliga baracklokalerna, men en bit bort håller den nya skolan på att ta form.

Utsikterna att få vara med och forma en helt ny skola var bidragande orsak till att han engagerade sig politiskt.

– Jag såg en unik chans att starta något nytt, kunna fylla byggnaden med nytt tänk och nya visioner. Där har även kommunpolitikerna en uppgift.

Artikelbild

Jag såg en unik chans att starta något nytt, kunna fylla byggnaden med nytt tänk och nya visioner

Att det blev Moderaterna hade mest med partiets ställningstaganden rikspolitiskt att göra.

– Jag har alltid röstat borgerligt, men Moderaterna är det parti som ligger närmast i frågor som är viktiga för mig som EU, medlemskap i Nato och framför allt tron på den enskildes förmåga att ta tag i sin egen situation och fatta egna beslut.

Fredrik Andersson togs emot med öppna armar av Moderaterna i Vingåker och han fick snabbt uppdrag inom partiet.

Artikelbild

Fredrik Andersson tror den nya skolan i Vingåker blir ett gyllene tillfälle att vända utvecklingen mot bättre skolresultat och få fler Vingåkersungdomar att gå vidare till högre studier.

– Jag förstod att det inte direkt stod folk i kö för att ta uppdrag. Alla har synpunkter på politiska beslut och politiker men de vill inte vara med och jobba.

Alla har synpunkter på politiska beslut och politiker men de vill inte vara med och jobba

Artikelbild

Att Fredrik Andersson arbetar inom det område som han politiskt är med och styr ser han bara som en fördel.

– Vi är några stycken i barn- och utbildningsnämnden som är eller har varit lärare. Vi har bara fått positiva reaktioner från övriga ledamöter, de tycker det är bra att vi kan skolan. Jag tror det vore bra om fler lärare engagerade sig politiskt.

Själv breddade han sina kunskaper på ett annat sätt när han för tio år sedan tog en paus från läraryrket för ett arbete på verkstadsgolvet.

– Jag var trött efter tio år i skolan. Det var ett dygnet runt-jobb som slet både på mig och på familjen.

Jag var trött efter tio år i skolan. Det var ett dygnet runt-jobb som slet både på mig och på familjen

Det blev fem år inom industrin innan Fredrik Andersson kände sig redo att återgå till skolan.

– Jag lärde mig mycket under de åren, inte minst att skilja på jobb och fritid. Jag kan rekommendera alla som är trötta på sin nuvarande arbetssituation att göra samma sak, byta jobb helt och hållet.

Utanför fönstret kan Fredrik Andersson se hur den nya skolan tar form dag för dag . Han tror den blir ett gyllene tillfälle att vända utvecklingen mot bättre skolresultat och att få fler Vingåkersungdomar i högre studier.

– Vingåkers ungdomar är inte dummare än andra, men det krävs en attitydförändring till utbildning. Sådant tar tid, vi måste se det i ett långt perspektiv.

Vingåkers ungdomar är inte dummare än andra, men det krävs en attitydförändring till utbildning

Fler behöriga lärare i skolan står högt på önskelistan i Vingåker. Kommunen är inte ensam om problemet och jakten på behöriga lärare är intensiv. Moderaterna är ett av de partier som förespråkar assistenter för att avlasta lärarna och därmed göra kommunen attraktivare som arbetsgivare.

– Vi har valt att kalla det elevsamordnare. De ska fungera både som avlastning för lärarna och som ytterligare en vuxenkontakt för eleverna. Därför ska de också ha en del av sin tjänstgöringstid på fritidsgården. Vi har avsatt pengar för sex elevassistenter i vår skuggbudget.