Anna-Lotta Larsson var först ut med att åka på turné i kyrkor inför jul. I år firar hon 25-årsjubileum med "Anna-Lottas jul" och möter nya körer på varje plats. Totalt samarbetar hon med 1 200 körsångare under årets turné som påbörjades i Piteå den 26 november och som avslutas i Norrmalmskyrkan i Stockholm fem dagar före jul. Med sig har hon pianisten Andreas Landegren som hon har jobbat med sedan 2003.

I Floda kyrka på fredagskvällen samarbetade hon med Lerbokören, Gloriakören, Östra Vingåkers kyrkokör, Floda kyrkokör, Sköldinge kyrkokör, Amicorum och G-klaven. Efter att kyrkklockornas klang ebbat ut i det fullsatta kyrkorummet inledde storkören med finstämda "Nu tändas tusen juleljus" och "Jul, jul strålande jul". Tonsäkert navigerade körernas sångare i flerstämd klang.

Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren tog sedan vid med en innerlig duett, "Det är en ros utsprungen". Som en av folktrons sköna huldror med midjelångt hårsvall och glittrande brokad gjorde Anna-Lotta Larsson entré. Hon fyllde minsta skrymsle i Floda kyrka med sin omfångsrika röst och få svenska sångerskor har en så vacker klang.

Anna-Lotta, Andreas och kören briljerade, inte minst i Ole Olsens Agnus dei och Leonard Cohens "Hallelujah". Kyrkans akustik och en suverän ljudtekniker bidrog till känsla av närhet från första till sista kyrkbänk.

Skulle man utvinna essensen av julefrid var det just det som serverades i musikalisk form i Floda kyrka under fredagskvällen.