Uppvuxen vid Vretsta utanför Vingåker ser sig Elin Blidh som en lantis trots att hon bor i lägenhet i Katrineholm. Och någon gång framöver vill hon flytta ut på landet igen, odla och vara självförsörjande på grönsaker. Till dess får hon nöja sig med att följa tomaternas och gurkornas växtkraft på den inglasade balkongen.

– Det blir som ett miniväxthus och det frodas rätt bra. Det är kul att se det växa. Men det är inte alltid jag lyckas. Ett år vattnade jag för mycket, säger Elin.

Som långtidssjukskriven har Elin tvingats att lära sig leva sparsamt. När det gäller mat är det planering och storhandling en gång i månaden med mycket storpack som delas upp i lagom portionsstorlekar och fryses in. Och så försöker hon laga "lagom" mycket mat och göra matlådor av rester.

Artikelbild

Arbetet i Matakuten har fått Elin Blidh att fundera över vad som är viktigt i livet.

Eftersom jag själv inte har det superbra ställt förstår jag vad det betyder

Elin säger att det känns jobbigt att slänga mat. Med miljön i tankarna har hon under en tid varit vegetarian för att nu vara flexitarian, alltså att äta mindre kött och mer vegetariskt till exempel genom att ha en eller flera köttfria dagar i veckan.

Miljötänket med att inte kasta livsmedel återfinns i den ideella föreningen Matakuten, som dessutom gör gott för medmänniskor.

Mat som av olika anledningar kasserats av butiken samlas in av Matakuten och fördelas ut till människor som har det tufft ekonomiskt.

Artikelbild

Alla i Matakuten arbetar ideellt med att hämta, packa och distribuera mat.

– Det var mamma som fick med mig, berättar Elin.

Mamma heter Anita Blidh och är en av de drivande i Matakuten. Elin sköter föreningens Facebook-sida där hon svarar på frågor och fortlöpande berättar om verksamheten; vad de fått in från butikerna, lägger ut bilder på hur påsar med mat packas och information om hur många påsar som delats ut. Ibland hjälper hon till att packa också. Fem, sex timmar i veckan lägger Elin på att vara volontär i Matakuten.

Artikelbild

Frukt och grönt som kasseras i butiker gläder den som får hjälp av Matakuten. Den här dagen packades, förutom frukt, två stora bröd, vitkål, morötter och champinjoner i matkassarna som delades ut.

– Eftersom jag själv inte har det superbra ställt förstår jag vad det betyder. Det känns bra att hjälpa andra oavsett om det handlar om mat, kläder eller pengar. Och så är det bra att saker kommer till användning. Det är bra om vi kan hjälpa varandra.

Arbetet i Matakuten har påverkat Elin. Fått henne att tänka.

– Jag är mer medveten om vad jag spenderar tid och pengar på. Vad som är viktigast i mitt liv. Familjen är viktigast för mig.