Den 29 mars är det releaseparty för boken "Grilla på riktigt". Per Ehrlund, katrineholmaren som kom tvåa i tv-programmet "Grillmästarna" och som numera är grillproffs på heltid, har skrivit boken.

‒Jag har ju inte gått och tänkt att jag ska skriva en bok, utan jag fick frågan från förlaget. Det visade sig att jag hade haft med en förläggare på en av mina kurser, säger han.

Arbetet med boken pågick i åtta-nio månader, berättar Per Ehrlund, som tack vare sin erfarenhet av att lära andra enkelt fann pedagogen i sig.

‒Som grillinstruktör träffar jag 3000 personer per år.

Bland "grilleleverna" som han möter finns allt från totala nybörjare till självutnämnda experter och, förstås, de riktigt kunniga. Det är inte ovanligt att de som tror att de kan kommer fram efteråt och berättar att de har fått en ny syn på grillning, konstaterar Per Ehrlund.

Han grillar årets alla dagar och ser att fler följer efter.

‒Folk har kommit på att de inte behöver plocka in grillen för att sommaren är slut.

Att grilla är hett, helt enkelt.

‒Det handlar om gemenskapen, sällskapet runt en grill, det doftar gott, folk blir nyfikna på vad som ligger på grillen.

Som frilansare och eventansvarig för ett grillföretag möter han massor av folk som får insikten att det är betydligt mer än fläskkarré som kan läggas på grillen; vad sägs om spenatvåffla, risotto, pizza?

‒Det går att grilla allt utom rädisor. De blir inte bra, med den peppriga smaken och mycket vätska.

Kokböcker och även grillböcker finns det gott om, men Per Ehrlund tror att hans bok kommer att stå sig väl i konkurrensen. Han tar ett helhetsgrepp om sitt ämne och kombinerar recepten med tekniker, tips och råd.

‒Det finns inte så många grillböcker som är så noggranna. Jag går ganska rakt på. Eftersom jag har haft med så många nybörjare att göra och förklarat ett antal tusen gånger har jag fått en bra, förståelig text.

Just nu ses Per Ehrlund på en del mässor, inte sällan i sällskap av kompisen och musikern Kalle Moraeus, som han mycket väl kan komma att koka ihop ytterligare samarbete med. Det ska också komma grillprogram i tv med Ehrlund, avslöjar han.

‒Och om ett par veckor drar grillturnén i gång. Sedan är vi ute på vägarna i nästan tre månader.