Efter julklappar och nyårsfirande är det för många nu dags att räta ut planerna för hur den privata ekonomin ska se ut under 2018.

‒Bankerna kan hjälpa till med det mesta rörande privatekonomi, men själva viljan behöver människor ha själva. Att identifiera vad vi drömmer om är en utmärkt start. Jag rekommenderar att byta ut ordet långsiktigt sparande mot ordet drömmar, säger Jimmy Sjögren försäljningschefs på Länsförsäkringar i Katrineholm och Nyköping.

Men var ska man börja?

Artikelbild

| Jimmy Sjögren.

En enkel budget är första steget, dels för att få koll på sina kostnader och dels bli medveten om vart pengarna går.

‒En buffert är en grundpelare för den privata ekonomin. Minst en månadslön bör vi ha som säkerhet så att vi klarar oss om vi av någon anledning blir utan inkomst, säger Jimmy Sjögren.

Att handla bara så mycket man faktiskt har råd med är i alla lägen att föredra. Ett bra förhållningssätt är undvika att köpa på kredit om det inte är absolut nödvändigt. Att samla på sig olika avbetalningar kan skapa problem.

‒Avbetalningar kapar utrymmet för sparande, vilket urholkar ekonomin. Det blir en negativ spiral, säger Jimmy Sjögren.

Det kan vara svårt att komma i gång men det bästa är att inte fastna i väntan på det perfekta utgångsläget. Börja nu, vänta inte.

‒Alla vet att det är bra att spara och det kan vara en lättnad att ta ett beslut. En tumregel är att det är bättre att spara lite än ingenting alls. Har vi exempelvis fått en löneförhöjning kan det vara en god idé att omedelbart börja spara minst hälften av denna, innan vi vant oss vid tillskottet, säger Jimmy Sjögren.

Det är också viktigt att våga se realistiskt på sig själv och hur vi fungerar.

‒Det är ingen mening med att spara tre tusen kronor på ett buffertkonto om du ändå tänker ta ut hälften månaden efter. Då är det bättre att spara mindre summor åt gången som vi kan låta vara ifred och som får växa, säger Jimmy Sjögren.

En tidplan som tydligt visar hur lång tid det kommer att ta att nå drömmen skapar struktur och ger en verklighetstrogen bild av vad vi håller på med.

‒Det är bra att konkretisera hur lång tid det tar att nå våra drömmar. Det kan skapa motivation och göra drömmarna mer uppnåeliga, säger Jimmy Sjögren.