För en vecka sedan ringlade prideparaden genom Stockholm i timmar med runt 45 000 deltagare. En rekordstor uppslutning med över 200 ekipage.

I dag är det dags för Vingåkers prideparad, som arrangeras av kommunen för tredje året i rad. Initiativtagare 2016 var politikern Robert Skoglund (S) och han pekade på behovet av en dag för att hylla mångfalden, alla människors lika värde och rätt att få finnas i Vingåker. Men utvecklingen av paraden har inte blivit vad han hoppades.

– Det känns som man vill skuffa undan den lite. Det är starka krafter i Vingåkerspolitiken som vill skuffa undan hbtq-frågorna hela tiden. Man möter ett starkt motstånd och inte bara från partier som man vet är emot. Hbtq-frågor blir inte högt prioriterade. Det här betyder att vi egentligen behöver jobba ännu mer med frågorna, säger Robert Skoglund, som kommer att gå med regnbågsflaggan i årets parad.

Artikelbild

Första året deltog 25 ekipage i Vingåkers prideparad. Förra året (då bilden är tagen) var det också ett stort deltagande, men i år är färre föranmälda och röster anser att Vingåker pride är för undangömt.

Första året deltog 25 ekipage i Vingåkers pridetåg. Alla politiska partier utom Sverigedemokraterna fanns med. I år är uppslutningen svagare och kännedomen bland folk på stan i Vingåker om att det är dags för paraden är inte genomgripande. Ett tiotal föreningar har aviserat att de kommer att gå med, liksom landstinget och tre politiska partier. Paraden är en programpunkt i ett fylligt program på kommunens sommarfinal och är inte en av de punkter som lyfts fram i annonseringen av dagen.

Har kommunen gömt undan pride?

– Nej, säger Elin Pettersson, kommunens upplevelsesamordnare och den som är projektledare för lördagen i Säfstaholms slottspark och påpekar att Vingåkers prideparad alltid genomförts jämsides med andra arrangemang.

– Men engagemanget kring pride är kanske inte jättestort i kommunen. Vi ser ett minskat intresse att delta, men vet inte vad det beror på. Men pride är fortfarande jätteviktigt och ännu viktigare nu när utvecklingen är att intresset minskar, säger Elin Pettersson och lyfter fram att kommunen engagerat Sara Lund (med dopnamnen Claes Schmidt) som konferencier, talare och underhållare under kvällen.

Artikelbild

Jenny Nilsson.

Ska du gå i Vingåkers pridetåg?

Hanin Hamedi, 16, studerande, Vingåker.

– Ja, jag går med, för man ska få tycka om vem man vill. Det blir första gången jag går.

Artikelbild

Daniel Ljung med dottern Alva Ljung.

Ska du gå i Vingåkers pridetåg?

Daniel Ljung, 27, säljare, Vingåker, med dottern Alva Ljung, 2:

– Jag visste inte att det är. Men det vore väl roligt och viktigt. Det ska inte hamna i skymundan. Det finns så många som är homofober och anti.

Artikelbild

Robert Skoglund.

Ska du gå i Vingåkers pridetåg?

Jenny Nilsson, 31, lokalvårdare, Vingåker:

– Nej, jag hinner inte. Men jag har gått i Katrineholm Pride för att stå upp för allas lika värde.

Artikelbild

Hanin Hamedi

[fakta nr="1"]