I tio år har Henrik Källman varit hänförd av stand up. 2008 fick han nys om en nybörjartävling, anmälde sig och blev uttagen till en deltävling. 23 februari 2009 gjorde han entré på humorscenen.

– Vilken kick! Det är fortfarande den känslan jag jagar, säger han och förklarar att kicken som det där att få publiken att skratta gav var enorm.

– Jag har aldrig känt något liknande.

Han vann deltävlingen, men kände sig rättvist besegrad i finalen – av Messiah Hallberg (som sedan skämtat framgångsrikt och som på Svenska Stand up-galan 2017 fick titeln "Bästa manliga komiker”).

Att bli bekräftad av publiken genom skratt är förstås en stark drivkraft för en komiker, menar Henrik Källman.

– När det går bra och man får människor att skratta är det en otrolig känsla.

Stand up-komik kräver också närvaro.

– Du har en direktkontakt med publiken. Det som händer på stand up-scenen är där och då, unikt för just den kvällen.

Han ser det som att skratt är en ventil för mycket. En ventil för stress över samhällssituationen, som han ser att många har. En stress för hur valet ska te sig och för vad valresultatet ska göra med samhället.

– Människor behöver lite verklighetsflykt och även få höra någon prata om ämnena som man är orolig över.

Han pekar på att stand up kan vara många olika saker: trams och banaliteter (à la amerikanske komikern Jerry Seinfeld), eller samhällsspeglande humor som väcker tankar kring demokrati och religion, eller en plattform för att närma sig tabubelagda ämnen.

Henrik Källman ser inga tabun för humor.

– Det finns bara en regel: att få folk att ha roligt.

Sen pekar han på att det alltid handlar om tajming och fingertoppskänsla.

– Gör man skämt på rätt sätt och med värme så går det. Men man måste göra det tillräckligt bra.

Han själv har riktat in sig på stand up som bygger på oneliners, en kort och slagkraftig replik som slutar med en tydlig poäng. Svenske ståupparen Aron Flam fick honom att få upp ögonen för formatet och amerikanen Stewen Wright är favoriten och förebilden.

– Jag drar många skämt på kort tid och jobbar mycket med ord och absurditet. Till exempel "jag är uppvuxen i ett kramlöst hem, pappa jobbade hela tiden, mamma hade inga armar".

– Många av skämten är ett sätt för mig att tackla saker som jag tycker är jobbiga och förhoppningsvis kan någon känna igen sig, säger Henrik Källman, men inflikar att han i verkligheten inte är uppvuxen i ett kramlöst hem.

Sedan han själv fick barn för två år sedan har han allt mer börjat jobba med sin egen vardag som utgångspunkt.

– Det handlar mycket om mig och mitt barn, saker som händer i vår vardag. Jag försöker göra skämt som inte är gjorda, om livet som varannanveckasförälder. Känner folk igen sig litegrann kommer man långt. Igenkänningsfaktorn är urstark som verktyg.

Just nu jobbar han på nya texter för stand up-scenen.

Under hösten kommer Vinka Comedy Club, som han driver i Vingåker och Katrineholm, att ge stand up-kvällar. Det är klart för tre kvällar på Statt i Katrineholm och namnen är snart klara.

Utbudet på ståuppkomiker att välja mellan är stort. Stand up-scenen är rik, i synnerhet undergroundscenen.

– Det är en effekt av alla poddare. I dag kan man bygga en plattform hemifrån och behöver inte synas i tv-rutan, säger Henrik Källman, men pekar också på att stand up-scenen även lever i tv, genom inspelningarna från Norra Brunn (där även han själv uppträtt).

När Vinka Comedy Club kunde presentera komikern Björn Gustafsson för Katrineholmspubliken i våras sålde biljetterna slut på nolltid.

Innan stand up-kvällarna med Vinka drar igång vill Henrik Källman skaka av sig ringrostigheten tillsammans med komikerkollegan Ben Kersley, som presenteras som ”Sveriges ende svengelsktalande komiker” och som till vardags driver stand up-klubb i Linköping och Norrköping.

– Ring så skämtar vi, uppmanar Henrik Källman och förklarar att de just nu vill värma upp på udda platser, som kräftkalas och födelsedagsfester.

– Ju mer udda platser, desto bättre!

Nästa år firar Henrik Källman tio år på stand up-scenen.

– Då vill jag göra min egen föreställning.