– Det här har varit en stridsfråga i många år, säger Magnus Leivik (M), oppositionsråd i Landstinget Sörmland.

Landstinget Sörmland har som mål att 80 procent av alla ambulanser ska vara på plats inom 15 minuter, när det är högsta prioritet. Men i Vingåker kommer bara 40 procent av bilarna med högsta prioritet fram inom 15 minuter, enligt statistik som Moderaterna har tagit fram.

– Jag bor och verkar i Vingåker. Här är 25 procent av befolkningen över 65 år. Många ägnar sig åt lantbruk. Det är en olycksdrabbad sektor. Det bor också många barn här. Att inte ha en ambulans i Vingåker drabbar dem med svagast röst hårdast, säger Charlotte Prennfors (M), oppositionsråd i Vingåker kommun.

– Varför ska Vingåker ha sämre service än andra kommuner? Vi kanske är en mindre kommun men vi är fortfarande en kommun i Landstinget Sörmland, fortsätter hon.

2013 lämnade Magnus Leivik och hans dåvarande partikamrater in den första motionen där han krävde rätt till likvärdig ambulanssjukvård i hela Sörmland. Den kom tillbaka ett år senare med ett, enligt Leivik, svar i stil med "vänta och se". Det gjorde Magnus Leivik. Men inget hände. 2015 skrev han en ny motion. Den fick avslag.

– Jag är så besviken på att man under hela mandatperioden har struntat i frågan, säger han.

Nu lägger Moderaterna i landstinget fram ett konkret förslag. De vill satsa sex miljoner kronor om året på att förstärka ambulanssjukvården i Vingåker.

Charlotte Prennfors som vill få till ett samarbete med landstinget skulle gärna se ambulansen stationerad vid Humlegården.

Innebär det här förslaget att ni vill spara på någonting annat?

– Nej. Vi vill finansiera detta med statsbidrag. Vi blir fler och fler, människor tjänar mer och betalar mer skatt och då vill vi ta av framtida reformutrymme som det heter på politikerspråk, säger Magnus Leivik.

Tanken är att den nya ambulansen ska kunna rulla i hela länet under dagtid. Tillsammans med ytterligare en ny ambulans i Gnesta skulle det förbättra insatstiden i hela länet, menar Leivik.

Däremot vill han se ambulansen stationerad i Vingåker nattetid.

– Vi förlorar kommuninvånare på att inte ha en ambulans här. Nyligen mötte jag en man som drabbats av hjärtsvikt. Han törs inte bo kvar här när snittiden i väntan på en ambulans är 45 minuter. Den tiden har inte han, säger Charlotte Prennfors.