För att få fram en regnbåge behövs sol, värme och regn. Lördagens parad fick allt detta. Solen sken tidigare under dagen, deltagarna stod för värmen och de hundratals som marscherade hann inte långt innan himlen öppnade sig och regnet öste ner. Deltagarna lät sig dock inte avskräckas.

– Vi har bett om regn hela sommaren och nu blev vi bönhörda, säger Sara Lund.

Hon var på plats för att hålla årets pridetal och vara konferencier.

Artikelbild

– Jag pratar inte så mycket om HBTQ utan mer om mänskliga rättigheter. Många tror fortfarande att pride bara handlar om HBTQ men det har blivit större, starkare och har mer bredd.

Paraden startade vid badhuset och kom i mål vid Säfstaholms slottspark. Väl framme fick många bråttom hem för att byta om till torra kläder, men kom sedan tillbaka under kvällen.

Örebrokexen var på plats för att leda publiken i svängande allsång med många klassiker. På plats var även multibegåvade Sara Svensson, som till vardags jobbar som kock och i år vunnit Arlas guldko. På scen med gitarr, framförde hon två egenkomponerade låtar varav den ena var en kärleksförklaring till Vingåker. Sedan blev det mer allsång och Sara Lund underhöll innan Chris Kläfford, känd från Idol, avslutade kvällen.

– Det är en trevlig folkfest och vi tycker det är viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter och att alla får vara den man är, säger Lena Ångnell och Carina van Steenbergen, besökare.

Artikelbild

I år var prideparaden en del av avslutningen på kommunens sommaraktiviteter.

Programmet vid Säfstaholms slott började flera timmar innan paraden kom dit och då sken solen på alla hundratals barn som deltog i olika aktiviteter.

Artikelbild

Lena Ångnell och Carina van Steenbergen, samt hunden Louis

– Jag är tacksam för att det har varit en så stor uppslutning i dag, att folk kommer, säger Elin Pettersson, upplevelsesamordnare i Vingåkers kommun.

Även Johan Tranquist, upplevelsechef i kommunen ville tacka deltagarna.

Artikelbild

– Jag är överväldigad över att så många kom. Det här är en viktig symbolisk handling.