Därför kan bästa elev få en premie

Kanske kan den elev som i sommar går ut Slottsskolan med bästa slutbetyget få en check i sin hand. M-förslaget om ett sådant stipendium går nu in i skarpt utredningsläge.

Fredrik Andersson (M) tror att en utbildningspremie kan peppa Vingåkers elever att lägga mer tid och kraft på att nå bättre betygsresultat.

Fredrik Andersson (M) tror att en utbildningspremie kan peppa Vingåkers elever att lägga mer tid och kraft på att nå bättre betygsresultat.

Foto: Jessica Gow/TT

Vingåkers kommun2020-02-11 07:06

Förslaget väcktes i höstas, med en motion av skolpolitikern Fredrik Andersson (M). Den kom i samma veva som Lärarförbundets årliga rankning placerade Vingåker på plats 262 av 290 skolkommuner.

De väl kända bekymren för Vingåkers skola avspeglas bland annat i betygsresultaten, konstaterar Andersson. I motionen hänvisar han till att andelen elever med godkänt betyg i alla ämnen låg på 40,4 procent vid förra läsårsslutet. 
Därtill låg andelen A, det vill säga högsta betyg, på endast 3,5 av alla årskurs 9-betyg. Samtidigt finns, enligt Andersson, en spridd uppfattning bland Vingåkers unga att det inte är mycket värt att visa framfötterna i skolarbetet.
Detta vill han ändra på med ett kommunalt stipendium. Ett sådant skulle ge lärandet och akademiska prestationer jämförbar uppskattning som till exempel kamratskap, kultur- och idrottsprestationer.

Förslaget är en utbildningspremie på 5 000 kronor. Stipendiet ska delas ut till den elev som uppnår det högsta meritvärdet under vårterminen i årskurs 9.
”Med införandet av ett sådant stipendium skulle kommunen tydligt markera vikten av god studiedisciplin och på ett mycket tydligt sätt visa sin uppskattning för de elever som lägger ner tid, kraft och fritid på att lyckas med skolarbetet”, resonerar Fredrik Andersson.
Kommunstyrelsen har nu gett barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att utreda om det kan genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!