Vatten fascinerar. Särskilt vatten i rörelse.

– En damm tillför otroligt mycket i trädgården. Den är rogivande och drar dessutom till sig fåglar och insekter. Det blir en dimension till i trädgården.

Det säger Peder Strådal som driver Valla handelsträdgård, som specialiserat sig på trädgårdsdammar.

Artikelbild

En vattentrappa eller liten fontän ger ett härligt porlande ljud i trädgården.

Han menar att det inte behöver vara särskilt svårt att anlägga en damm, men att det finns en del att tänka på i förväg.

Det enklaste i dammväg är att bara fylla en balja av något slag med vatten och sätta i en liten pump. Det kan bli nog så rogivande.

Men för den som vill ha en större effekt i trädgården, är det en grävd damm som gäller.

– Gör den större än du tänkt dig, tipsar Peder Strådal. Den krymper när man lägger till stenar och växter runt den.

Artikelbild

För den som inte har plats, eller inte vill gräva, finns betydligt mindre alternativ till en trädgårdsdamm. Här en träbalja där vattenslangen har dolts i bamburör.

Det vanligaste är att bygga en damm som ser ut som ett naturligt inslag i trädgården. Man väljer ett hörn eller avskild del, snarare än att anlägga den mitt på en gräsmatta. Hur djup dammen ska vara beror på vilka växter eller fiskar du ska ha i den. Genom att gräva dammen i terrasser får man hyllor där vattenväxter av olika sorter trivs.

Ska du ha fiskar i dammen ska det finnas en djuphåla i mitten där fiskarna kan övervintra.

Artikelbild

Guldfiskar och guldid är vanliga dammfiskar i Sverige.

– Minst en meter djupt ska fiskarna ha. Vill man ha koikarpar måste det vara ännu djupare, säger Peder Strådal.

Guldfisk och guldid är annars vanliga kallvattensfiskar som kan bo året runt i dammen, om det finns en luftpump som syresätter vattnet under vintern.

Artikelbild

Den här buddhastatyn har stått utanför butiken i fem år och blivit mossbeklädd. Den står på en vassmatta och ett galler över en plastbalja och fungerar som en liten fontän.

Var man vill placera dammen är en annan sak att fundera över. Det ideala är att halva dammen är solbelyst. Den bör inte ligga under träd eftersom det då faller ner löv och frömjöl i dammen som dels ser skräpigt ut, dels orsakar överskottsnäring som gynnar algtillväxten.

– Problem med alger har man mest de första åren, innan man fått balans i dammens ekosystem, säger Peder Strådal.

Växter som man planterar i dammen ger också skugga. En vattentrappa eller liten fontän gör att vattnet får ännu mer av den nödvändiga uv-strålningen som håller dåliga bakterier borta.

Något av det klurigaste med att anlägga en damm är att dölja duken som sticker upp längs kanten samt filtret.

– Man kan dölja filtret under en buske till exempel, men man måste kunna komma åt det. Ett alternativ är att ha filtret längre bort från dammen, men då behövs längre slangar och större pump, säger Peder Strådal.

För den som har en arkitektritad villa med en minimalistisk trädgård, kanske en decimeterdjup spegeldamm passar bättre.

– De har varit trendiga i några år nu. Det är bara en rektangel med en blank yta. Strikt och minimalistiskt, säger Peter Strådal.