Äkta Chili con carne

För 4 personer, 2 timmar

800 g högrev av nöt

1 gul lök

1 lagerblad

1 tsk grovkrossad svartpeppar

2 vitlöksklyftor

Till grytan:

500 g passerade tomater

2 gröna jalapeño

1 gul lök

1 grön paprika

rapsolja

1 tsk mald spiskummin

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

2–3 dl buljong från köttkoket

salt

Att äta till:

ris eller vita bönor

bröd

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar med 3 centimeters sida. Lägg bitarna i en rymlig kastrull, slå på vatten så att det täcker och koka upp under lock. Låt koka 2 minuter. Slå av vattnet och skölj kött och kastrull.

2. Börja om med nytt vatten och lägg i kött, 1 gul lök, lagerblad, svartpeppar och vitlöksklyftor. Låt koka sakta under lock tills köttet är helt mört, vilket tar cirka 1 1/2 timme.

3. Hacka den andra gula löken och jalapeñon utan kärnor och mellanväggar. Skär paprikan i bitar. Fräs lök, chili och paprika med rapsolja i en stekgryta. Vänd ned köttet. Tillsätt passerade tomater, 2–3 deciliter buljong från köttkoket samt spiskummin. Låt koka upp, red med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda 10 minuter till. Salta efter smak. Servera med ris eller vita bönor och bröd.

mat