Andra lördagen i mars är det dragspelsstämma i Högsjö Folkets hus, en stämma som lockar både bälgaspelare och andra musiker.

– Det ser ut att komma lika mycket folk som vanligt. Det är många som återkommer år efter år och en del långväga. Det är lite knapert med hotell-utbudet i Högsjö, men några bor på B&B och någon har husvagn med sig, säger Anders Nord från Folkets hus-föreningen.

Klubbarna kunde som vanligt anmäla sig till spel på scen.

Artikelbild

– Du ser, spelschemat är nästan fullt, konstaterade Verita Rosendahl från PRO Högsjö och dragspelsklubben Byledraget.

Ett stående inslag är också allspelet från scen, där ett femtiotal musiker tillsammans spelade "Hambo på logen", "Ellinor dansar" och Olrog-klassikern "Schottis på Valhall".

En veteran på flera sätt är Georg Lundberg från Vingåker. Idag är han 92 år gammal och har således spelat dragspel i över 85 år.

– Det var min far som spelade först, jag fick ett spel när jag var sex år, säger han.

Artikelbild

I ett hörn har Ingela Schroderus från Bengtsfors slagit sig ner med sitt durspel och spelar ihop med Lasse Kallin och Peo Holmberg, båda från Örebro dragspelsklubb.

Peo Holmberg började spela av en slump:

Artikelbild

– Jag hade ett spel hemma som samlade damm. Jag tänkte i vuxen ålder att jag skulle lära mig. Nu har jag spelat i 15 år. Jag är ute och spelar med min fru ungefär 100 gånger per år, ofta på äldreboenden, säger han.