Det är den första skoldagen efter sommarlovet. En förväntansfull samling av sommarfräkniga barn sitter i en ring av bänkar på gräset utanför Österåkersbygdens friskola. I mitten står Tomas Lundman "bolltrollaren" och värmer upp. Han ska i dag försöka slå världsrekord i liggande fotbollsjonglering. Om han lyckas kicka bollen, liggandes på rygg, i 14 minuter och 14 sekunder, så har han tagit världsrekordet.

Det var skolans rektor Anna Frössevi som kom på iden att bjuda in "bolltrollaren".

– Varje år försöker vi göra något extra spännande för barnen så de känner att det blir roligt att komma tillbaka. Det här året tänkte jag på Tomas Lundman, med en VM-sommar bakom oss kan det inte bli bättre, säger hon.

Artikelbild

Tomas Lundman snackar lite med rektor Anna Frössevi innan försöket till rekord drar i gång.

Tomas Lundman som tidigare tagit 571 världsrekord, frågar sin publik om någon vill vara hans medhjälpare. Anton Osmark, 11 år, rycker in. Hans uppgift blir att hålla upp "bolltrollarens" huvud och ge honom stöd. Runt dem står två fotbollsdomare och en tidtagare, det behövs för att ett världsrekord ska kunna räknas med i Guinness världsrekord.

Startsignalen går och Tomas Lundman börjar kicka bollen. Musik spelas ut ur hans medtagna högtalare. De 55 eleverna som i dag börjat skolan, hejjar glatt och sjunger med i alla låtar som de känner igen.

Efter 14 minuter, ligger Tomas Lundman fortfarande och kickar.

– Tio sekunder kvar, ropar tidtagaren.

Artikelbild

Jamin Ljung, elevassistens, Petra Karlsson, lärare, Anna Frössevi, rektor, Ing-Mari Frössevi, lärare och Gunnel Larsson, bibliotekare, var alla glada över att "bolltrollaren" varit på plats.

Alla i publiken räknar ner sekunderna och när det står klart att världsrekordet är slaget hörs ett glädjevrål i publiken. "Bolltrollaren" hoppar upp och high fivear sin medhjälpare Anton Osmark, och de båda får en applåd.