Hawa Hashim hörde nyanländas historier i Vingåker och ville sätta dem på pränt för att så många som möjligt skulle få ta del av dem.

– Jag har drömt om att skriva en bok, men jag visste inte när eller hur, berättade Hawa Hashim när hennes bok "Världen flyttar in – en liten bok om integration i Vingåkers kommun" släpptes under festliga former på Vingåkers bibliotek på tisdagen.

Hawa Hashim, som är asyllots i Vingåker, tog hjälp av skribenten Caroline Wulff för att sammanställa berättelserna på svenska. Hon fick stöd av sin arbetsgivare kommunen och socialchefen Dag Wallströmer som nappade på idén.

Artikelbild

En stolt Hawa Hashim firade på tisdagen släppet av sin bok "Världen flyttar in", fylld av nyanländas berättelser. Gunnel Granberg Öhrming, till höger, har illustrerat omslaget till boken.

– Syftet med boken är att vi ska få syn på varandra som människor, sa Dag Wallströmer.

Vingåkers kommun arbetar, tillsammans med Svenska kyrkan, Röda korset, Studiefrämjandet och föreningen Vingåker växer tillsammans, mycket aktivt för att stötta nyanlända. Asylsökande sätts inte på paus i väntan på besked om framtiden. I stället jobbar kommunen och frivilliga med allt från språkträning och cykelkurser till föräldrautbildningar och social gemenskap på Mötesplatsen.

Både nyanlända och Vingåkersbor som jobbar ideellt delar med sig av sina berättelser i boken "Världen flyttar in".

– Folk kommer hit fulla av kunskap. Jag vill inte att kommunen ska förlora dem. Jag vill bygga en bro mellan kulturer, sa Hawa Hashim medan hon signerade sina böcker på det fullsatta biblioteket på tisdagen.

Artikelbild

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson uttryckte stolthet över det arbete som görs för integrationen i Vingåker. Hon fick sin bok signerad av Hawa Hashim.

Hon är glad över att ha fått förtroendet att ta del av människors berättelser och sätta dem på pränt.

– Jag har lärt mig något av varje person.

Just att sprida kunskapen om vad en människa på flykt kan tvingas gå igenom är mycket viktigt, anser Abeer Zriek som medverkar i boken och som har ett stort engagemang för integrationsarbetet i sin nya hembygd.

– Vi kan inte integreras om människor inte vet vad vi har varit med om.

På boksläppsfesten höll även kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) ett kort tal där hon lyfte fram hur viktigt det är med förståelse och kunskap om historien, och hur viktigt Vingåkersbornas engagemang för integration är.

– Jag känner en stolthet i mitt hjärta över invånarna och medarbetarna som vi har i kommunen.