Vid 10-tiden på valdagens förmiddag hade bara sex personer kommit för att rösta på kulturhuset Ängeln i Katrineholm. Kanske avskräckte vädret, med regn och rusk, men det är också ett välkänt faktum att färre röstar i EU-valet, än i de allmänna valen.

– Totalt har ungefär 3 500 förtidsröstat. Vi räknar med 3 000 - 4 000 idag, säger Axel Stenbeck, valsamordnare i kommunen.

Under lördagen, däremot, var det full fart på Ängeln, med 300 röstande på de tre timmar lokalen höll öppet.

Artikelbild

| Lennart och Margareta Andersson röstade i Marmorbyns bygdegård.

Utanför Marmorbyns bygdegård stod Ola Lindgren och kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson, båda från socialdemokraterna, som enda parti och delade ut valsedlar. Regnet hade dragit vidare och ersatts av friska vindar.

– Sedan jag kom har det varit en strid ström av folk, säger Ola Lindgren.

Marmorbyn, en solig söndag i maj, känns ganska långt från Bryssel. Det har Anneli Bengtsson också erfarit.

– Jag märker när vi varit ute och knackat dörr att en del känner att det här valet inte berör dem. Man vet inte riktigt vad partierna står för och vet inte riktigt vad man röstar om.

Artikelbild

| Anneli Bengtsson (S) delade ut valsedlar. Ann Carlsson från Baggetorp kom för att rösta.

Själv känner hon viss oro för valet.

– Jag är orolig över hela högerförflyttningen. Jag ser förflyttningen mot mitten, även i mitt eget parti, säger Anneli Bengtsson.

Två som varit lite osäkra var Margareta och Lennart Andersson från Baggetorp, som kom för att rösta i Marmorbyn.

– Det är svårt att bestämma sig. Vi är gamla lantbrukare. Men nu har vi bestämt oss, sa de, innan de gick in för att lägga röster i urnorna och prickas av på listorna.

cecilia.tuohy@kkuriren.se

0150-728 61