Det stora röda huset på Vedebyvägen byggdes 1912 som epidemisjukhus och användes flitigt under spanska sjukan och de svåra influensorna 1918 och 1919. Från 1929 till 1955 drev Björkviks Röda kors-krets BB här.

I ett årsmötesprotokoll från Röda kors-kretsen 1930 skriver eldsjälen bakom förlossningshemmet, Ulla von Arnold, så här:

”Björkviks Röda Korshem omfattar en sjuksal med två–tre bäddar jämte spädbarnssängar, ett förlossningsrum med nyinköpt präktig förlossningssäng, husmodersrum, badrum, kök, skafferi, rymliga garderober och förrådsrum. Tvättstuga, mangel och strykrum samt torkvind finns i därtill särskilt uppförd byggnad”.

Sedan 1989 har huset varit privatbostad och nuvarande ägarfamilj har bott här sedan 2011. Huset har nio rum och kök på 290 kvadratmeter.

– Det är ett jättestort hus. De bor själva i en del och en del är uthyrd. Men försäljningen gäller hela huset, säger mäklaren Jeanette Carpman på Länsförsäkringars fastighetsförmedling.

Att hitta rätt köpare till ett så pass stort hus kan vara lite klurigt, säger Jeanette Carpman.

– Det har varit intresse och folk har tittat, men det gäller att hitta rätt, som en stor familj eller några med företag som vill flytta ner från Stockholm.

Till huset hör ett gästhus, samt ett spa i trädgården.