Fredrik Hermelin, som driver självplocket, har haft många besökare redan under juni. Inför midsommar var trycket så stort att man tvungen att byta plats under dagen för att jordgubbarna tog slut. Det blev även parkeringsproblem när 200-300 bilar skulle samsas om parkering under dagen.
– Det var en rumpa vart tionde meter, skrattar Fredrik Hermelin.
Jennie och Tit Karlstrand är några av besökarna vid självplocket tillsammans med sina barn Nova och Teo.
– Vi är från Stockholm men har en sommarstuga nära, vi har plockat här varje sommar i nio år, säger Jennie Karlstrand.
– Det är som en tradition kan man säga, tillägger Tit Karlstrand
Även Ellinor Karlsson och Robert Hertz från Oxelösund plockar jordgubbar med sina yngsta.
– Det är magiskt, man får bara vara med familjen och plocka. Vi kommer att göra chokladdoppade jordgubbar senare, säger Ellinor Karlsson.
Säsongen för jordgubbar sträcker sig från ungefär midsommar till sista veckan i juli. Fredrik Hermelin odlar nio till elva sorters jordgubbar.
– Det är som med vin, man kan jämföra dem och hitta ganska stora skillnader. En del är genomfärgade medan andra är röda på utsidan men ljusare på insidan. Vill man göra sylt så vill man ha en genomfärgad gubbe så blir det en fin jordgubbssylt.
Många gillar att ta sig ett smakprov medan man går och plockar jordgubbarna. Fredrik Hermelin tycker att man inte ska köpa grisen i säcken, men att det finns en gräns.
– Man ska smaka ett par på varje sort, men inte äta sig mätt. Jag har behövt säga till folk när de suttit och frossat i sig under plocket.
Det var länge sen några tjuvplockare varit vid Marieberg, ungefär tio år. Det kan bero på självplockets läge då storstäder oftast har större problem med plockar utöver ordinarie öppettider. Till den grad att man har varit tvungen att sätta upp stängsel och betala inträde enligt vad Fredrik Hermelin hört.
– Men för fem år sen hittade vi tre av våra egna kundkorgar smäckfulla med jordgubbar längs med vägen. Någon hade plockat på sig och skulle hämta dem på kvällen, säger Fredrik Hermelin.
Han delar med sig sina några knep för att hålla jordgubbarna man inte äter direkt fräscha längre.
– Håll dem svalt. Sen ska man plocka dem med skaftet kvar. Utan skaftet är det som att dra ut korken ur ett badkar och jordgubben säckar ihop sig ganska fort annars.