Odlarens knep för fräscha jordgubbar: "Säckar ihop sig annars"

Det är högsäsong för Mariebergs självplock i Björkvik.
Många tar gärna ett smakprov under plockningen, men Fredrik Hermelin säger att man ska vara uppmärksam på hur mycket man provar.
– Jag har behövt säga till folk ibland när de suttit och frossat i sig.

Fredrik Hermelin driver Marieberg självplock. Förutom jordgubbar växer de även saskatoons från Kanada, de påminner om svarta vinbär men har en smak av blåbär, svarta vinbär, körsbär och en stänk mandel enligt honom.

Fredrik Hermelin driver Marieberg självplock. Förutom jordgubbar växer de även saskatoons från Kanada, de påminner om svarta vinbär men har en smak av blåbär, svarta vinbär, körsbär och en stänk mandel enligt honom.

Foto: Vernes Rizvanovic

Björkvik2025-06-28 17:30

Fredrik Hermelin, som driver självplocket, har haft många besökare redan under juni. Inför midsommar var trycket så stort att man tvungen att byta plats under dagen för att jordgubbarna tog slut. Det blev även parkeringsproblem när 200-300 bilar skulle samsas om parkering under dagen.

– Det var en rumpa vart tionde meter, skrattar Fredrik Hermelin.

Jennie och Tit föredrar att äta sina jordgubbar färskt efter plockningen.
Jennie och Tit föredrar att äta sina jordgubbar färskt efter plockningen.

Jennie och Tit Karlstrand är några av besökarna vid självplocket tillsammans med sina barn Nova och Teo. 

– Vi är från Stockholm men har en sommarstuga nära, vi har plockat här varje sommar i nio år, säger Jennie Karlstrand.

– Det är som en tradition kan man säga, tillägger Tit Karlstrand

Ellinor och Robert plockar tillsammans med Nova och Maya Hertz.
Ellinor och Robert plockar tillsammans med Nova och Maya Hertz.

Även Ellinor Karlsson och Robert Hertz från Oxelösund plockar jordgubbar med sina yngsta. 

– Det är magiskt, man får bara vara med familjen och plocka. Vi kommer att göra chokladdoppade jordgubbar senare, säger Ellinor Karlsson.

Jordgubbarna gömmer sig bland bladen. Man är tvungen att huka sig ned för att hitta dem.
Jordgubbarna gömmer sig bland bladen. Man är tvungen att huka sig ned för att hitta dem.
Både mogna och omogna jordgubbar växer tillsammans.
Både mogna och omogna jordgubbar växer tillsammans.
Man får akta sig för tistel och annat ogräs när man sträcker sig för en jordgubbe.
Man får akta sig för tistel och annat ogräs när man sträcker sig för en jordgubbe.

Säsongen för jordgubbar sträcker sig från ungefär midsommar till sista veckan i juli. Fredrik Hermelin odlar nio till elva sorters jordgubbar.

– Det är som med vin, man kan jämföra dem och hitta ganska stora skillnader. En del är genomfärgade medan andra är röda på utsidan men ljusare på insidan. Vill man göra sylt så vill man ha en genomfärgad gubbe så blir det en fin jordgubbssylt.

Fredrik Hermelin planterar nio till elva olika sorters jordgubbar. Vid skylten syns två, Malling och Sonsation.
Fredrik Hermelin planterar nio till elva olika sorters jordgubbar. Vid skylten syns två, Malling och Sonsation.

Många gillar att ta sig ett smakprov medan man går och plockar jordgubbarna. Fredrik Hermelin tycker att man inte ska köpa grisen i säcken, men att det finns en gräns.

– Man ska smaka ett par på varje sort, men inte äta sig mätt. Jag har behövt säga till folk när de suttit och frossat i sig under plocket.

Det var länge sen några tjuvplockare varit vid Marieberg, ungefär tio år. Det kan bero på självplockets läge då storstäder oftast har större problem med plockar utöver ordinarie öppettider. Till den grad att man har varit tvungen att sätta upp stängsel och betala inträde enligt vad Fredrik Hermelin hört.

– Men för fem år sen hittade vi tre av våra egna kundkorgar smäckfulla med jordgubbar längs med vägen. Någon hade plockat på sig och skulle hämta dem på kvällen, säger Fredrik Hermelin.

Under lördagen var det många besökare ute vid Marieberg.
Under lördagen var det många besökare ute vid Marieberg.

Han delar med sig sina några knep för att hålla jordgubbarna man inte äter direkt fräscha längre. 

– Håll dem svalt. Sen ska man plocka dem med skaftet kvar. Utan skaftet är det som att dra ut korken ur ett badkar och jordgubben säckar ihop sig ganska fort annars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!