Loppis satsar på prylar med historia

Joy och Mattias Westins väg korsades av en cirkusvagn och ett cykellager modell äldre. Nu driver de Kulturhistorisk loppis.

Gamla cyklar, mopeder och 98-kubikare har en speciell plats i Mattias Westins hjärta.

Gamla cyklar, mopeder och 98-kubikare har en speciell plats i Mattias Westins hjärta.

Foto: Carina Ekdahl

Björkvik2019-09-06 10:34

Paret har precis kommit hem från en inköpsresa. De har varit hos en samlare och har mer än hundra gamla verktyg med sig hem; allt från hovtänger och avbitare till kombitänger av allehanda slag. Allt ska "artbestämmas" och katalogiseras.

– Vi har varit hos en samlare. Det är verktyg som är gjorda av Eskilstunasmeden Erik Anton Berg. Han var världens bästa verktygsmakare, säger Mattias Westin.

Allt började hösten 2018. Joy och Mattias Westin blev med cirkusvagn, samtidigt som de köpte ett lager i Småland från en nedlagd cykelverkstad. Och i juni slog Kulturhistorisk loppis upp cirkusdörren till en vagn fylld av äldre verktyg, tekniska apparater och virkade alster.

– Nyckelordet är tillsammans, Joy och jag, säger Mattias Westin när han förklarar den udda blandningen av prylar.

Han står för de hårda inslagen, och renoverar själv det som är rostigt eller defekt. Förutom verktyg handlar det om cyklar, mopeder och motorcyklar från första halvan av 1900-talet.

– Då fanns det en cykeltillverkare i varenda liten by. Runt 1930 fanns det 3 000 cykeltillverkare i Sverige.

För Mattias Westin är den gamla 98-kubikaren så mycket mer än en motorcykel som ger många och långa nostalgiska blickar.

– Den bär på en historia. När motorcyklarna kom kunde man ta sig från byn. Man kunde jobba på annat håll, träffa tjejer på annat håll. Den gick i över 60 kilometer i timmen, så det gick undan. Världen förändrades.

Den som handlar av Mattias Westin får garanterat en lektion om svenskt verktygsmakeri, där många av de bästa smederna fanns i Eskilstuna, och hur verktygsmakaren och affärsmannen Berndt August Hjort utvecklade företaget Bahco.

– Våra verktyg kastade in Sverige i toppen på den internationella industrin. Johan Petter Johanssons skiftnyckel var en av de viktigaste uppfinningarna.

Kulturhistorisk loppis fungerar också som en utställning. Samlade verktygsserier, renoverade cyklar, mopeder och motorcyklar visas. Dubbletter säljs på loppisen, eller via någon auktionssajt.

– Vi måste ju leva också, säger Mattias Westin.

Ryktet har redan gått om paret och privatpersoner kommer för att lämna gamla grejer.

– Ibland skänker jag vidare till museum, eller andra samlare. Viktigast är att någon förvaltar vår svenska kulturhistoria.

Husbibeln är en produktkatalog från 1912 som på 800 sidor berättar om verktyg som användes. Mellan raderna kan man också läsa om yrken och hantverk som försvunnit. För vem behöver en stubintrådstång i dag?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om