Flera personer som Katrineholms-Kuriren har pratat med under arbetet med granskningen, anser att församlingen i Björkvik är toppstyrd.
De som invänder mot förslag och beslut riskerar att bli utfrysta, utbytta och utmanövrerade, enligt kritikerna.
— Ingen vågar säga någonting, säger Mattias Claesson som tidigare satt som vice ordförande i kyrkorådet.
Bland annat kritiseras maktfördelningen i församlingsledningen.
År 2010 upplöstes ett tidigare arbetsutskott, och en ledningsgrupp bildades. Gruppen föreslår ofta åtgärder, som kyrkorådet enligt protokollen sedan beslutar om. Kyrkoherde Ericsson förklarar i kommunikation med KK att ledningsgruppen inte har någon beslutanderätt. Mattias Claesson håller inte med om att gruppen inte fattar några beslut.
— Kyrkorådet avgör vem som har rätt att köpa blommor till altaret. Resten bestämmer ledningsgruppen, säger han.
De arbetsuppgifter som kyrkoherden ägnar sig åt ifrågasätts också. År 2009 beslutade kyrkorådet att kyrkoherde Ericsson tillfälligt skulle gå ned i tjänst för att ta fram en vård- och underhållsplan för kyrkan. Delar av hans administrativa uppgifter skulle skötas av en nyanställd med lönebidrag.
Senare fortsatte arrangemanget, när kyrkoherden höll i renoveringarna av skjutshus och sockenstuga. Fortfarande våren 2013 arbetade den nyanställda med församlingsadministrationen, och 45 procent av kyrkoherdens tjänst ägnades åt att leda arbetet med att reparera en mur och bygga en handikappramp.
I en intervju med KK den 1 november säger kyrkoherden att den nyanställda inte längre arbetar på expeditionen. Lönebidraget för personen finns trots detta med i budgeten för 2014.
— Det har gått över styr. Då är det förödande att kyrkoherden styr och ställer som sker i Björkvik, säger en medlem av församlingen.
Också den ekonomiska hushållningen kritiseras internt. Bland annat ifrågasätts sockenstugans vällingklocka, som kyrkoherden köpte 2009, för 3 000 kronor. Monteringen av kläppen och upphängningen gick på ytterligare 25.000 kronor.
— Så här är det hela tiden. Kyrkoherden ber om ett beslut som verkar vettigt, men sedan kommer kostnaderna, säger en källa till KK.
Det finns uppgifter om att församlingsmedlemmar som ifrågasatt arbetet har blivit sedda som problem.
— Om det har varit en kritisk insändare i tidningen, vill de direkt veta vem som har skrivit den, vem det är som "varit dum", säger Mattias Claesson.