Oktobermorgonen är till en början tyst och stilla. Det enda som hörs är suset från en ventilationstrumma, en fotboll som kickas över grus, sömniga barnaröster mellan paviljongerna.
Klockan 07.45 skräller skolklockan. Då kommer läraren Tobias Axelsson ut. Han bär på en laptop och en högtalare och har toppluva på huvudet.
– Uj, det är lite kyligt i dag.
Men snart stiger värmen – och ljudnivån. När musiken går igång, sätter Axelsson fart på armar och ben.
Plötsligt är skolgården framför honom full med barn och personal som följer hans rörelser: det är morgonjympa och flåset stiger.
Björkvik är en av tre F–6-skolor i kommunen som deltar i den 14:e upplagan av Trafikkalenderns tävling Gå och cykla till skolan. De andra två är Östra skolan och Sandbäcken.
Det viktigaste är egentligen inte att vinna – även om tanken på vinst sporrar. Tävlingens syfte är att inspirera skolbarnen till mer fysisk rörelse, och göra dem mer medvetna om trafik och miljö.
Under två höstveckor samlar elever över hela landet poäng genom att gå eller cykla till skolan i stället för att slentrianmässigt skjutsas med bil.
Men i landsbygdsskolor som Björkviks är det inte alldeles enkelt.
– Nej, vi har väldigt många buss- eller taxibarn. Därför har vi dragit igång den här jympan på morgnarna. Klasserna får också springa och röra på sig under dagen. Det är viktigt, också för oss vuxna. Man blir piggare, säger Axelsson.
Det kan kompisarna Sofia Lindehoff och Emelia Gustavsson i 4–6:an i viss mån hålla med om.
De bor i och för sig nära skolan och brukar traska. Men morgonjympan väcker kropp och huvud lite extra innan det är dags att sätta sig i skolbänken.
– I alla fall ibland. Det beror på hur man mår när man vaknat, säger Sofia.
– Det hjälper särskilt om man gått upp tidigt på morgonen och är lite trött, säger Emilia.
Första pris i tävlingen är 15 000 kronor, men chansen att vinna upplevs kanske inte som så stor med tanke på att 211 skolor i landet deltar. För att peppa sina elever, har Katrineholms kommun sökt 15 000 kronor av Sörmlands sparbank till extra prispengar..
Lokala skolor har deltagit i tävlingen förut, men det är första gången kommunen går in och sponsrar.
Enligt Trafikkalendern, ett läromedel om barn och trafik, motiverar tävlingen årligen omkring 50 000 barn att gå, cykla eller röra sig på annat sätt.