Vad var det som hände?

‒Det är egentligen bättre att Renaida svarar på det för det var hon som upplevde problemet. Som jag uppfattade det började hon direkt när låten startade att pilla sig i örat och gjorde det ytterligare några gånger till, säger Christer Björkman som är benhård i sin åsikt att haveriet på scen inte handlar om teknikstrul.

Vem bär ansvaret för att hörsnäckan ska sitta på ett fungerande sätt, SVT eller Renaida?

‒Det är en kombination av oss och artisten. Om artisten inte känner att den är där den ska vara så ska man säga till att man inte är klar. Säger artisten att det är klart att köra då är det en hårfin gräns gällande ansvar, det går inte att avgöra riktigt, säger Björkman som konstaterar att senaste gången det blev omsjungning i en final var 1999 då Arvingarna fick problem med en mikrofon.

‒Regelverket är så att artisten måste tala om för oss om någonting inte är som det ska. När Renaida sa till var det bara en refräng kvar och då sa jag faktiskt bryt till hela teamet. Men då sprang hon upp för trappan och fortsatte sjunga. Eftersom det var så nära slutet bestämde vi att låta det vara, att hon får sjunga om sitt bidrag efter sista låten i stället.

Enligt Björkman hade SVT låtit Renaida sjunga om direkt om hon bara hade slutat sjunga.

‒Nu gjorde hon ju inte det och då bestämde vi i stället att hon skulle få sjunga om direkt efter att alla artister framför sina bidrag.

Varför informerades inte tv-tittarna om att hon skulle få sjunga om?

‒Det är mycket enkelt, människor som sitter och tittar på finalen är i ett mode där de sitter och lyssnar och bedömer låtarna och jämför dem med varandra. Jag ville inte störa det utan ta det när alla låtar var spelade så att man inte påverkar röstningen på de andra låtarna. Hade vi informerat om det på en gång hade tittarna bara fokuserat på det och då hade någon låt kunnat bli lidande av det och det villa jag inte, säger Christer Björkman.

Ljudet strulade även under fredagens genrep. Renaida tappade sändaren till sin medhörning och Liamoos ljud försvann på scen.

Men att haveriet för Renaida i lördagens final skulle handla om teknikstrul håller schlagergeneralen Christer Björkman inte med om.

‒Det som drabbade Renaida i kväll var inget teknikstrul, det var mer olyckliga omständigheter skulle jag säga, säger han.