VÀstergÄrd redo att musta kundernas frukt

Vid vĂ€gs Ă€nde i Blacksta har Marie Sjöberg LĂ€th och Niklas LĂ€th skapat sin plats pĂ„ jorden – hĂ€r har hon sin massageverksamhet, han sin hobbypizzeria och nu Ă€ven det gemensamma musteriet.

Marie och Niklas LÀth pÄ VÀstergÄrd pressen vill hjÀlpa andra att ta tillvara sina Àpplen.

Marie och Niklas LÀth pÄ VÀstergÄrd pressen vill hjÀlpa andra att ta tillvara sina Àpplen.

Foto: Matilda Lantz

Bettna2021-08-27 16:45

– Vi vill vara en mĂ„ bra-gĂ„rd, bĂ„de för oss sjĂ€lva och för andra, sĂ€ger Niklas LĂ€th nĂ€r han visar runt bland de gula och röda husen pĂ„ gĂ„rden.

Till vardags jobbar han som lÀrare pÄ restaurangskolan i Nyköping, men hemma duggar projekten tÀtt.

Den egna pizzerian har inte varit öppen för allmÀnheten sedan premiÀrsommaren 2017, men titt som tÀtt ringer hungriga i hopp om att fÄ lÀgga en bestÀllning. Nu anvÀnds den stora vedugnen frÀmst privat och för bokade sÀllskap.

– Till helgen var det ett gĂ€ng pĂ„ 25 som undrade om de fick boka en middag hĂ€r, sĂ„ dĂ„ blir det pizza!

MÄngsysslaren Niklas LÀth ser fram emot att fÄ inviga det nya musteriet genom att ta emot Àpplen frÄn kunder.
MÄngsysslaren Niklas LÀth ser fram emot att fÄ inviga det nya musteriet genom att ta emot Àpplen frÄn kunder.

Bakom en garageport gömmer sig gÄrdens nya satsning: musteriet VÀstergÄrd pressen.

– NĂ€r vi flyttade hit var det mĂ„nga som sa att de gamla trĂ€den pĂ„ gĂ„rden aldrig skulle ge nĂ„gon frukt, men det stĂ€mde inte alls, berĂ€ttar Marie Sjöberg LĂ€th.

Och strax bortom de gamla frukttrÀden har de planterat nya unga trÀd.

– GĂ„rden har talat om för oss vad vi ska göra och vi har försökt följa den, sĂ€ger hon.

Marie Sjöberg LÀth och Niklas LÀth pÄ VÀstergÄrd pressen.
Marie Sjöberg LÀth och Niklas LÀth pÄ VÀstergÄrd pressen.

För att ta reda pĂ„ den egna frukten har de tillverkat egen must i en mindre press för privatbruk. Men sĂ„ kom ett mer rejĂ€lt musteri ut pĂ„ Blocket – och visade sig komma frĂ„n det nyss nedlagda Stenbro musteri bara nĂ„gra kilometer bort.

– Jag tror att bĂ„de vi och de tyckte att det kĂ€ndes kul att det skulle fĂ„ stanna kvar hĂ€r i krokarna, sĂ€ger Niklas.

För trots att paret redan hade tillrĂ€ckligt med projekt – Marie driver VĂ€stergĂ„rd massage och hĂ€lsa och jobbar dessutom pĂ„ JĂŒrss mejeri i HĂ€lleforsnĂ€s – blev gĂ„rden med musteri.

"Jag vill jobba med friska mÀnniskor som inte mÄr bra", sÀger Marie Sjöberg LÀth om den egna drivkraften.
"Jag vill jobba med friska mÀnniskor som inte mÄr bra", sÀger Marie Sjöberg LÀth om den egna drivkraften.

Med start i september kan kunder lÀmna in sina egna Àpplen och fÄ tillbaka den i form av must eller rÄjuice.

– Det blir verkligen hĂ€rproducerat och musten bestĂ„r till hundra procent av Ă€pplen.

Musteriet kan hantera upp till tvĂ„ ton Ă€pplen per dag, men paret hoppas pĂ„ att göra ungefĂ€r hĂ€lften av det. För att kunna köpa must gjord pĂ„ egna Ă€pplen behöver man lĂ€mna in minst 50 kilo – och frukten ska vara Ă€tduglig i sitt skick. Har man inte tillrĂ€ckligt med frukt fĂ„r man byta sina Ă€pplen mot must pressad pĂ„ nĂ„gon annans frukt. VĂ€stergĂ„rden köper ocksĂ„ gĂ€rna Ă€pplen av den som har för mycket.

– Det har ju varit ett lite halvdĂ„ligt Ă€ppelĂ„r, eftersom det var kallt vid blomningen i maj. Men det kan vara ganska bra för oss med ett lite lugnt startĂ„r, sĂ€ger Niklas.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!