â Vi vill vara en mĂ„ bra-gĂ„rd, bĂ„de för oss sjĂ€lva och för andra, sĂ€ger Niklas LĂ€th nĂ€r han visar runt bland de gula och röda husen pĂ„ gĂ„rden.
Till vardags jobbar han som lÀrare pÄ restaurangskolan i Nyköping, men hemma duggar projekten tÀtt.
Den egna pizzerian har inte varit öppen för allmÀnheten sedan premiÀrsommaren 2017, men titt som tÀtt ringer hungriga i hopp om att fÄ lÀgga en bestÀllning. Nu anvÀnds den stora vedugnen frÀmst privat och för bokade sÀllskap.
â Till helgen var det ett gĂ€ng pĂ„ 25 som undrade om de fick boka en middag hĂ€r, sĂ„ dĂ„ blir det pizza!
Bakom en garageport gömmer sig gÄrdens nya satsning: musteriet VÀstergÄrd pressen.
â NĂ€r vi flyttade hit var det mĂ„nga som sa att de gamla trĂ€den pĂ„ gĂ„rden aldrig skulle ge nĂ„gon frukt, men det stĂ€mde inte alls, berĂ€ttar Marie Sjöberg LĂ€th.
Och strax bortom de gamla frukttrÀden har de planterat nya unga trÀd.
â GĂ„rden har talat om för oss vad vi ska göra och vi har försökt följa den, sĂ€ger hon.
För att ta reda pĂ„ den egna frukten har de tillverkat egen must i en mindre press för privatbruk. Men sĂ„ kom ett mer rejĂ€lt musteri ut pĂ„ Blocket â och visade sig komma frĂ„n det nyss nedlagda Stenbro musteri bara nĂ„gra kilometer bort.
â Jag tror att bĂ„de vi och de tyckte att det kĂ€ndes kul att det skulle fĂ„ stanna kvar hĂ€r i krokarna, sĂ€ger Niklas.
För trots att paret redan hade tillrĂ€ckligt med projekt â Marie driver VĂ€stergĂ„rd massage och hĂ€lsa och jobbar dessutom pĂ„ JĂŒrss mejeri i HĂ€lleforsnĂ€s â blev gĂ„rden med musteri.
Med start i september kan kunder lÀmna in sina egna Àpplen och fÄ tillbaka den i form av must eller rÄjuice.
â Det blir verkligen hĂ€rproducerat och musten bestĂ„r till hundra procent av Ă€pplen.
Musteriet kan hantera upp till tvĂ„ ton Ă€pplen per dag, men paret hoppas pĂ„ att göra ungefĂ€r hĂ€lften av det. För att kunna köpa must gjord pĂ„ egna Ă€pplen behöver man lĂ€mna in minst 50 kilo â och frukten ska vara Ă€tduglig i sitt skick. Har man inte tillrĂ€ckligt med frukt fĂ„r man byta sina Ă€pplen mot must pressad pĂ„ nĂ„gon annans frukt. VĂ€stergĂ„rden köper ocksĂ„ gĂ€rna Ă€pplen av den som har för mycket.
â Det har ju varit ett lite halvdĂ„ligt Ă€ppelĂ„r, eftersom det var kallt vid blomningen i maj. Men det kan vara ganska bra för oss med ett lite lugnt startĂ„r, sĂ€ger Niklas.