Nu ligger Sörmlands vatten i startgroparna för den första omkopplingen i projektet. Mellan den 23 maj och 9 juni kommer vattenledningarna att spolas med vatten och luft för att sedan kopplas in på Katrineholms vattennät.
Christer Wigerblad är projektledare för vattenskiftet och berättar att man börjar i Hulta på tisdag för att sedan stegvis fortsätta under tre veckor.
– Vi har anlitat en leverantör som gör luft- och vattenspolning där det är vatten från Vingåkers kommun för att sedan släppa på vatten från Katrineholm. Det gör vi för att undvika utfällningar i vattnet och få bort gamla rester.
I dagsläget tas vattnet till Baggetorp och Hulta från Vingåkers vattentäkt i Lyttersta och skiftet görs för att trygga tillgången på dricksvatten.
– På sommaren i Vingåker är det begränsat med vatten. Om det är väldigt varmt och många börjar vattna har vi fått gå ut med restriktioner om att vattna gräsmattor. Det här gör vi för att säkerställa att alla i kommunen har vatten.
Vattenskiftet sker i tolv etapper och varje etapp med spolning och inkoppling tar omkring en dag. Privata fastighetsägare får se till att tappa upp vatten i förväg.
– Under en dag spolas ledningen och när det är klart efter i värsta fall 8-10 timmar släpper vi på vatten från Katrineholm. Vi har gått ut till fastighetsägarna om att de inte har tillgång till vatten under den tiden. Vi skickade ut ett brev för några dagar sedan till hushåll som berörs och två dagar innan varje etapp delar vi ut information i brevlådan med exakt datum och tid för när de ska stänga av sina kranar.
Har ni fått några reaktioner från fastighetsägare som får byta vatten?
– Nej, jag stämde av med kundservice i går (läs onsdag) men då var det bara två stycken som hade hört av sig. Det kommer säkert att komma mer frågor när vi börjar jobba aktivt med det här.
Under vårens vattenskifte i Baggetorp och Hulta kommer omkring 350 hushåll att skifta till Katrineholmsvatten. I ett andra steg under hösten 2016 kommer även Marmorbyn och Viala förses med vatten från Katrineholm.
En skillnad mellan Vingåkers och Katrinholms dricksvatten är hårdhetsgraden. I Katrineholm är hårdhetsgraden 6,0 och medelhårt medan Vingåkers vatten ligger på 3,5 och är mjukt.
– Det är bra vatten i båda kommunerna, men sen är det alltid en selektiv bedömning vilket man tycker är godast.
Men Katrineholms vatten gick till final i höstas i tävlingen om Sveriges godaste vatten, konstaterar Christer Wigerblad.