Avslutningskonserterna som musikklassernas avgångselever i nian håller är något av en institution och ett bra tecken på att sommaren mer eller mindre är här. Konserterna har hållits sedan 2005 och är ett uppskattat inslag i Katrineholms kulturliv. Under tisdagen repade niorna för fullt inför konsertdagen den 25 maj.

– Det här är konserter på högsta nivå, säger musikläraren Hasse Thörnberg som varit med sedan konserterna startade.

Som vanligt har man tagit en artist utifrån som uppträder tillsammans med eleverna. I år föll lotten på Laila Adele som bland annat medverkat i musikaler som Little shop of horrors och Hairspray men även turnerat med Tomas Ledin. Förberedelserna med avslutningskonserten började vid årsskiftet så fort det var klart vilken artist som skulle komma. I många fall innebär också förberedelserna att inte bara välja ut ett antal låtar men även att skriva noter när dessa har saknats.

– Många av de här artisterna har inte noter och kan inte noter. Då får vi skriva egna noter utifrån de utvalda låtarna. När vi väljer ut vilka låtar som framförs kommer vi först med förslag. Men även Laila som är lite soulig har kommit med förslag. Hon var med i Melodifestivalen 2006 också så vi kommer även göra den låten, "Don't try to stop me".

För de elever som Kuriren pratade med var det ett medvetet val att gå i musikklasserna. Alla av dem har sysslat med någon form av musik sedan unga år. Jacob Hellgrens musikintresse började så tidigt som i ettårsåldern.

– Mamma och pappa sade att jag hade rytmen i mig. Nu spelar jag trummor och sjunger, säger han.

Utöver tisdagens repetition övar musikeleverna flera gånger i veckan i olika former. Något som gett ett tydligt resultat och Ida Bäck tycker att det är roligt att se hur alla har utvecklats under de tre år som gått.

– När man ser hur vi gått från att inte kunna någonting alls till att ha en hel konsert i slutändan.

– Sedan är det så mycket gemenskap, flikar Julia Wirlén in.

Efter att de hållit avslutningskonserten är det bara några veckor innan själva skolavslutningen sker. Alla fyra tycker det är tråkigt att klassen skingras.

– Att vi är så tajta i klassen betyder mycket. Det blir kanske inte samma sammanhållning i gymnasiet, säger Ida Bäck.