Vårturnén stannar på 21 platser och inleds i Norrala kyrka den 13 mars. Det är nämligen i kyrkorum som Tommy Nilssons stämma ska ljuda den här gången. På varje plats samarbetar han med lokala körer, och så blir det också i Floda kyrka den 27 mars.

– Jag har gjort ganska många stora, mastiga turnéer med mycket folk på sista tiden. Det här är raka motsatsen. Det känns befriande och skönt, jag tycker om kyrkans rum helt enkelt. Utan att vara religiös känner jag att där finns vila, lugn och ro. Jag tror att folk behöver det, säger Tommy Nilsson.

Under vårturnén går han från fullt ställ till att ha en medmusiker i form av mångåriga medarbetaren, pianisten Sven-Gunnar Peterson. Den avskalade konsertformen är en utmaning som Tommy Nilsson längtar efter.

– Man får vara lite på tårna. Och låtarna får bekänna färg när man skalar ner.

Han konstaterar att kyrkolokalen inte kräver att det som framförs måste vara kraftigt och stort. Ibland får han frågan varför det måste till högtalare för framträdandet.

– Det är för att man ska kunna sjunga så tyst som möjligt, om man vill nå alla och ha ett varierande tonläge.

Sångaren slog igenom på 80-talet och har sedan dess kommit med älskade sånger som "Öppna din dörr", "En dag", "Amelia", "Dina färger var blå" och "Allt som jag känner". Om en vecka släpper han en ny singel.

Exakt vad det är som har gjort balladerna till odödliga hits hos många svenskar vet han inte.

– Man måste slå an en ton som människor kan identifiera sig med, att "han sjunger till mig". Ibland står stjärnorna rätt, helt enkelt.

– En låt som "Öppna din dörr" är egentligen jättekonstig; den är sex minuter lång, dubbelt så lång som en schlager, och har alla odds emot sig, säger Tommy Nilsson som de senaste åren har medverkat i flera uppmärksammade tv-program, medverkat i Diggilooturnén och turnerat med julkonserter.

– Jag är inne i en bra, fin period som artist. Jag fick ett litet lyft efter medverkan i "Så mycket bättre", det gäller att förvalta det. Det bästa ligger framför mig hela tiden. Min bästa text, låt eller konsert har jag inte gjort än, säger han.

Vårturnén avslutas i Gustav Vasa kyrka i Stockholm den 7 april.