I det aktuella området i Ättersta finns det mellan 40 och 50 fastigheter och de flesta är åretruntboende. Sedan flera år tillbaka står det klart att de trekammarbrunnar som ska rena avloppsvatten inte räcker till. Och sjön Öljaren är i farozonen. Tidigare har sagts att de boende kan begära dispens för att inrätta nya avloppsreningar fram till dess kommunalt vatten- och avlopp kopplas in.
Det berättar Nanne Frankzén som tillsammans med flera har överklagat det senaste beslutet som innebär att senast 1 januari 2018 ska fastighetsägarna ha ordnat med ett eget godkänt avlopp.
– Det kommer att kosta uppemot ett par hundra tusen kronor, kommenterar Frankzén.
– Och sen ska vi kopplas på kommunalt vatten och avlopp tidigast 2028, och det kommer sannolikt att kosta lika mycket. Vi är pensionärer många här och vi har inte råd. Det är det som många är upprörda över.
– Det är flera som säger att de nu kommer tvingas flytta från hus där de bott i hela sitt liv på grund av detta.
Det är, enligt Frankzén, den nyss tagna kommunala vattenplanen som Ätterstaborna fick chockbeskedet. Dessutom har Ättersta under många år varit ett prioriterat område för kommunalt avlopp och vatten, slår hon fast.
– Det har stått högst upp på listan. Varför har det dragits ner i prioritet, frågar hon sig.
I ett överklagande om beslutet om förbud att släppa ut avloppsvatten på fastigheten Ättersta 10:1 slår de fast att de flesta boende i Ättersta inte kommer att ha råd att bekosta två så stora investeringar på en tidsrymd om tio år. Dessutom kan en ny avloppsanläggning dömas ut av kommunen, efter det att den installerats för dyra pengar, konstaterar Frankzén.
De poängterar att de inte fått tillräckligt med information från kommunen om vad som krävs för att ett nytt avlopp ska godkännas. För det gör kommunen först efter installationen är klar.
"Vid en senare inspektion kan den nya anläggningen utdömas och måste göras om. Att behöva lita på okända entreprenörer i ett sådant fall är inte OK".
Nanne Frankzén betonar att det inte är någon av de boende som är emot att man ska förbättra avloppen för att rädda sjön Öljaren.
– Vi måste göra något åt det, och det tycker alla är självklart.
Men att tvingas betala dubbelt upp och överge ett fungerande avlopp 2028 för att kommunalt avlopp ska kopplas på är något som gör boende upprörda, slår hon fast.
– Politikerna ska få stå till svars för det här, understryker hon med styrka.