I 30 år har det varit på tapeten att berörda i Ättersta som inte har kommunalt vatten- och avlopp ska få det. Men åren har gått utan att någon uppkoppling kommit till stånd.
För de boende har ett krav från kommunen att 40-50 fastigheter i Ättersta ska ordna godkänt avlopp rört upp känslorna. Den planerade anslutningen till kommunalt VA har skjutits upp till tidigast 2028, men kravet på att varje fastighet ska ha en godkänd rening av avloppsvatten fram till dess kvarstår. Vilket de boende protesterar mot.
Och detta eftersom det skulle innebära kostnader på över 200 000 kronor för att först ordna en egen godkänd reningslösning, och sedan några år senare tvingas ansluta sig till det kommunala nätet när det väl byggs ut.
Även detta till en kostnad, enligt uppgift, på runt 200 000 kronor. De boende och Österåkers sockenråd har protesterat ljudligt, och det har ordnats flera möten, bland annat med de ansvariga i kommunen.
Ing-Mari Frössevi är styrelsemedlem i sockenrådet, och hon berättar att vid ett möte i mitten av denna månad har kommunen lagt fram ett nytt förslag vad gäller anslutning.
Förslaget är att enskilda fastighetsägare kan, enskilt eller genom att bilda en gemensam förening, får möjlighet att ansluta sig till det kommunala nätet som finns tillgängligt i Österåker.
Frössevi berättar att när det förslaget lades fram så kom det som en nyhet, och en nyhet som också är något sen.
– Det som är synd är att det förslaget inte fanns med från början vid första mötet i maj, eftersom en del fastighetsägare nu redan har åtgärdat sina avlopp. Det är det negativa för dem som gjort det, slår Frössevi fast.
Hon säger vidare att det förslag som kommunen presenterade i mitten av december visar ändå att ansvariga nu försöker bjuda till och underlätta för de berörda fastighetsägarna.
– Det visar att sockenrådet inte har jobbat förgäves med detta.
Hur de berörda i Ättersta ställer sig till det nya förslaget, det lär framkomma tydligare vid ett möte som bestämts till i början av nästa år.
Vad kostnaden blir om man väljer detta alternativ återstår att se. Med det beror bland annat på hur många fastighetsägare som är villiga att ansluta sitt avlopp enligt det nya förslaget, understryker Frössevi.