Sedan 1990-talet har antalet undersköterskor i Sverige minskat med 25 procent. Det visar Kommunals medlemsstatistik. Konsekvensen av detta blir en försämrad kvalitet i sjukvården. Det visar rapporten Framtidens sjukvård kräver patientnära proffs, som Kommunal presenterar idag.
Var fjärde undersköterska har försvunnit i Sverige sedan mitten på 1990-talet medan antalet läkare och sjuksköterskor ökat.Enligt Sveriges kommuner och landsting finns ett behov av 24 000 nya undersköterskor i landet inom fem år. I storstäderna är behoven störst.
— Undersköterskan är den som spenderar mest tid och finns närmast den sjuka patienten. Omvårdnad handlar om att behålla värdigheten och att varje patients behov omhändertas individuellt och kvalificerat. Det är inte värdigt svensk sjukvård att patienterna inte får tillräckligt med hjälp att gå på toaletten eller att det är smutsigt och oordning runt patienten. Därför är neddragningen av undersköterskor ett stort problem för patientkvaliteten och patientsäkerheten, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.
I en undersökning som Kommunal gjort bland medlemmar som är undersköterskor upplever nästan 3 av 4 att den patientnära omvårdnaden brister minst en gång i veckan. 66 procent av undersköterskorna upplever att patienterna sätter mycket stort värde på det omvårdnadsarbete som undersköterskorna arbetar med. Endast 5 procent upplever att politikerna sätter ett högt värde på deras arbete.