Jonas Karlsson till final

Det blev raka vägen till final i Årets kock för Björkvikssonen Jonas Karlsson.

bilden

bilden

Foto: Fotograf saknas!

Årets kock2015-11-17 09:00

Fostrad i kockyrket på Lindengymnasiet arbetar Jonas Karlsson numera på Noga matstudio i Stockholm. Två av kollegerna där är Tomas Diederichsen, Årets kock 2011, och Pi Le, medlem i Kocklandslaget. Så Karlsson har haft stöd av erfarna tävlingskockar i uppladdningen för semifinalen i Årets kock 2016.
- De har hjälpt mig mycket och gett mig bra tips.
Grunderna från åren på Lindengymnasiet har han med sig.
- Skolan har alltid haft ett gott rykte. Det var bra lärare som pushade en. Och så har jag alltid haft intresset, och höga krav på mig själv.
På tisdagen var Jonas Karlsson en av nio tävlande i semifinalen i Karlstad. Han fick vänta länge på sin tur.
- Vi samlades halv sju och jag började köra halv tolv. Jag blev bara mer och mer taggad och ville köra i gång.
När han väl fick börja tävla sa hans magkänsla att det kunde gå hela vägen.
- Det kändes från första minuten att jag hade koll på läget. Jag fick till smakerna bra, en bra balans mellan sälta, sötma och syra.
Med rätten svenskt lamm med kål, gula ärtor, lök och örter fick Jonas Karlsson juryn på fall. Motiveringen lyder: "En anrättning man vill avnjuta på krogen och som doftar nylagat och gott. Rätten har en härlig balans och samspel mellan råvarorna."
Den 11 februari 2016 är Jonas Karlsson en av åtta som gör upp om titeln Årets kock i Stockholm.
- Jag blev jätteglad, och lite chockad. Det här är sjukt stort, säger han om finalplatsen.
Nu väntar några lugna dagar innan det är dags för finalisterna att börja förbereda sig.
- Det handlar mycket om fokusering och träning, säger Jonas Karlsson.

Läs mer: Från Lindengymnasiet till Kock-SM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om