Årets bygdepengar fördelade till tätorterna

De tätorter som har en lokal utvecklingsplan får 5 000 kronor till mindre åtgärder. De kan också ansöka om ytterligare bygdepengar.

Tätorterna som tagit fram utvecklingsplaner får 5 000 kronor av bygdepengarna.

Tätorterna som tagit fram utvecklingsplaner får 5 000 kronor av bygdepengarna.

Foto: Carina Bergius

Vingåker2019-10-11 16:57

Den här veckan hölls ett forum för landsbygdsutveckling i VIngåkers kommun, där representanter från alla tätorterna var inbjudna. 

– Syftet är att ta fram en kommunal utvecklings- och serviceplan för hela Vingåkersbygden och att ha ett underifrånperspektiv på det här arbetet, säger Sara Sjöqvist, landsbygdsutvecklare i Vingåkers kommun. 

Ett första steg är att alla orter ska ta fram sin egen lokala utvecklingsplan. 

– Tanken är att samla så många av byns invånare som möjligt och genom olika möten och workshops samla in tankar och idéer, och sedan också förankra dem i bygden med omnejd, förklarar hon.

Vingåker är mitt uppe i det här arbetet. De flesta andra tätorter har redan arbetat fram sina planer. 

– Baggetorp presenterade sin plan på det senaste mötet, berättar Sara Sjöqvist. 

För att få fart på landsbygdsutvecklingen har politiken beslutat om en bygdepeng på 70 000 kronor. Under forumet beslutade man om fördelningen av dessa pengar. 

De tätorter eller utvecklingsgrupper som är klara med sina utvecklingsplaner och som har förankrat dem får vardera 5 000 kronor. 

– Det är lite stimulans som kan användas till snabba insatser och sådant som man tycker är viktigt, säger Sara Sjöqvist. 

Den summa som återstår sedan alla orter fått sin del kommer att fördelas efter nästa lokala utvecklingsforum, som hålls i april 2020.

– Utvecklingsgrupperna på orterna får ansöka om att få del av de pengarna, förklarar hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!