När detta läses är det redan avgjort. För Lennart Nilssons, Savita Halappanvar och minst nio kvinnor om dagens skull får vi hoppas att det gick vägen och blev ett ja. Så att EU-landet Irland äntligen kan ta klivet upp ur medeltiden.

Igår, fredag, röstade Irland om ett första steg mot en mänskligare abortlag. Än så länge är abort totalförbjudet och den som bryter mot lagen riskerar 14 års fängelse.

Anti-abortlobbyn har löpt amok och inte dragit sig för skräckpropaganda, eller ens brott mot upphovsrätten. Så har de till exempel utan tillstånd använt sig av svenske fotografen Lennart Nilssons bilder i valkampanjen.

Nilsson, som gick bort förra året, 94 år gammal, blev världsberömd för sina unika bilder i boken "Ett barn blir till" från 1965. På inga villkor ville han förknippas med anti-abortlobbyn.

Nu har en av hans bilder ändå använts av organisationen Loveboth tillsammans med texten "My heart starts beating at 22 days". Lennart Nilssons bild föreställer ett foster som avlidit i 22:a veckan i samband med ett missfall - och togs 1974 utanför moderns kropp. Lennart Nilssons agent i Stockholm har försökt stoppa Loveboth - men får över huvud taget inget svar från organisationen.

Att förflytta sig från ett EU-land till ett annat känns just nu smått absurt. På hemmaplan är det bara brott och migrationspolitik på agendan. I Dublin kokar det i stället av för och emot det åttonde tillägget i konstitutionen.

1983 plockades nämligen abortförbudet in i Irlands grundlag. Resten av Europa hade undan för undan liberaliserat sina abortlagar, Sverige införde för sin del fri abort åtta år tidigare, 1975. Nu började det brinna i knutarna och med katolska kyrkan i ryggen gick Irland motsatt väg. Inte ens den som blir gravid efter en våldtäkt kan räkna med abort på laglig väg.

31-åriga tandläkaren Savita Halappanvar drabbades av missfall och lades in på sjukhus i Galway 2012. Som medicinskt utbildad förstod hon mycket väl att hennes liv var i fara om hon inte fick hjälp. Men så länge läkarna hörde hjärtljud från fostret vågade de inget göra. Trots att hon drabbats av en svår infektion vidtogs inga åtgärder. Savita Halappanvar avled i hjärtstopp orsakad av blodförgiftning.

Eftersom det är brottsligt för sjukvårdspersonal att befatta sig med abort tvingas Irlands kvinnor att hitta andra utvägar. Uppskattningsvis nio kvinnor om dagen reser till abortkliniker i Storbritannien och varje dag beställer tre kvinnor abortpiller på nätet. Om något går snett sedan de tagit dosen kan de inte vända sig till vården. De har ju brutit mot lagen och det finns kvinnor som dött i hemmet eftersom de inte vågat söka läkare när komplikationer tillstött.

Medan nej-sidan dunkat på med slogans som "A license to kill" och "Abortion-on-demand" har ja-sidan vädjat till väljarnas medkänsla med Irlands flickor och kvinnor. "Let´s stop punishing tragedy".

Ett ja i gårdagens omröstning skulle betyda att förbudet lyfts ut ur grundlagen igen och att Irland kan börja utforma en modern abortlagstiftning med kvinnors liv och rätt att själva bestämma över sina kroppar i fokus.

Ett nej, däremot, betyder fortsatt medeltid i Europas gröna hörn.

– Nej, jag röstar nog inte alls, säger taxichauffören som kör oss ut i spenaten. "It´s a women matter".

Han har visst glömt det där med att "it takes two to tango".