Volleybollintresset föddes när Mark Burek, ett av VVK:s proffs, var ute i skolan och pratade och spelade volleyboll med eleverna.

– Jag hade testat de sporter som fanns i Vingåker men inte hittat något som jag fastnat för. Volleybollen var min grej. Jag gick i tvåan då.

Men det höll på att ta slut redan innan det börjat. Då handlade det om kidsvolley, att kasta volleybollen.

Artikelbild

Andreas Brinck låter volleybollen styra livet. Arkivfoto

– Mamma sa att hon inte tänkte skjutsa mig på några fler träningar där vi bara stod och kastade en boll till varandra. Jag tvingade henne och som tur var fick jag byta till en grupp för dem som var lite äldre och som spel-
ade volleyboll. Det räddade nog min karriär.

Jag är stolt över det jag gjort. Min utveckling kommer att plana ut, men jag kommer fortsätta utvecklas. Det kommer att gå i etapper.

Det har gått bra för Andreas. Riktigt bra. Redan hans första säsong i seriespel slutade med B-final i SM för U13.

– Det var tre stora finaler som spelades samtidigt och vår lite mindre final. Men de andra final-erna tog slut mycket tidigare så all publik kom och tittade på oss. Det var så häftigt.

Artikelbild

Andreas Brinck har fått lära sig att hantera motgångar efter en dålig inledning på säsongen av VVK. ”Det är psykologiskt, man måste tänka positivt. Alltid.” Foto: Carina Ekdahl

I takt med att Andreas utvecklats har han också fått spela i lag med äldre spelare.

– Jag är stolt över det jag gjort. Min utveckling kommer att plana ut, men jag kommer fortsätta utvecklas. Det kommer att gå i etapper.

Förra säsongen etablerade han sig i VVK:s elitserielag. Utvecklades och hade flytet. Känslan var skön. Den här säsongen har börjat tyngre. Match efter match utan seger.

Men Andreas är lugn i motgången och känner trygghet i alla experter som finns runt laget. På träning kan han bli frustrerad när det inte funkar men på match måste han lämna den negativa känslan som gärna vill smyga sig på.

– Jag har fått lära mig att släppa känslan som gärna vill dröja sig kvar efter en dålig boll. Vi har 
jättebra mentala tränare. Vi är unga och det finns en plan för laget. Vi kommer att komma.

För att kunna tillgodogöra sig träningen och prestera så bra som möjligt försöker Andreas sova mycket. Och så är det några kilo som ska bort. Blir han lättare kan han hoppa högre.

– Det är den där onödiga maten jag ska skippa. Det är lätt att ta mer mat när det är gott även om man är mätt. Men jag följer ingen diet.

Jag kollar mycket på film av matcher. Analyserar. Ibland behöver man hjälp eftersom det kan vara svårt att se sina egna fel.

Ett tredje mål är att bli lite smartare som spelare.

– Jag kollar mycket på film av matcher. Analyserar. Ibland behöver man hjälp eftersom det kan vara svårt att se sina egna fel.

Andreas har tiden framför sig, en volleybollspelare är oftast som bäst i 25-30-årsåldern. Och ett lite mer långsiktigt mål är att spela utomlands. I Italien, Polen eller Ryssland som har de bästa ligorna i volleyboll.

Erbjudanden har redan funnits och till den här säsongen tänkte Andreas noga igenom alternativen. Men det lockade mer att vara kvar hemma i Vingåker och få vara en av spelarna allt kretsar runt än att tvingas sitta bänkad i någon av toppklubbarna.

– Jag har precis flyttat hemifrån. Jag måste lära mig att klara mig själv för att kunna flytta. Antagligen måste jag gå till en annan klubb i Sverige för att kunna göra karriär. Visa att jag är redo att flytta.