Vid väg 55/56 mellan Norrköping och Katrineholm ligger Ändebol med ett femtontal hushåll.
Hastighetsbegränsningen i Ändebolskorsningen är satt till 100 kilometer i timmen, men en mätning, nyligen utförd av NTF Sörmland, visade att vissa trafikanter kör så fort som 170 km/h i korsningen. Nästan var femte trafikant körde över 100 km/h genom korsningen.
— Tidigare fanns en fartkamera, men den togs bort i samband med att förbifarten byggdes, säger Håkan Magnusson, engagerad i Ändebols byalag.
För den som ska svänga ut från Ändebol mot Katrineholm är sikten mycket begränsad, och trafiken är tung och intensiv.
— Att svänga mot Katrineholm är det värsta. Man ser inte mot Norrköping. Man får chansa på att det inte ska komma någon, och så börjar man slira i snömodden, och samtidigt kommer det bilar från Katrineholmshållet, säger Harry Johansson, också är engagerad i Ändebols byalag.
Förra året begärde Länsstyrelsen yttranden från Trafikverket och polisen, med anledning av byalagets krav på lägre hastighet. Polisen motsatte sig inte en sänkning av hastigheten, men Trafikverket skrev att väg 56 mellan Norrköping och Gävle "kan ses som en västlig förbifart Stockholm". "Mot bakgrund av dessa vägars betydelse väger här framkomligheten, och därmed en högre hastighet tungt". Trafikverket skrev också i sitt yttrande att trafikanter ska kunna räkna med att svängningsrörelser kan förekomma i korsningen.
I april beslutade Länsstyrelsen att hastighetsbegränsningen fortsatt ska vara 100 km/h på platsen, och påtalar att det är viktigt att den som ska svänga tydligt och i god tid visar sin avsikt.
Byalaget överklagade Länsstyrelsens beslut till Transportstyrelsen, och skrev bland annat att "Trafikverkets uppfattning att trafikanter per automatik sänker farten vid en skyltad korsning ... kan avfärdas som snarast utopisk". För ungefär en vecka sedan kom besked från Transportstyrelsen: Länsstyrelsens beslut upphävs.
"Vid en samlad bedömning anser Transportstyrelsen att det finns skäl att överväga en begränsning av den högsta tillåta hastigheten", skriver Transportstyrelsen, och konstaterar också att siktförhållandena inte bedöms vara acceptabla i relation till den tillåtna hastigheten.
Nu återförs ärendet till Länsstyrelsen, och Transportsstyrelsen anser att det tidigare beslutet borde ha föregåtts av en utredning, där konsekvenserna för bland annat trafiksäkerheten utreddes.