Amanda Stensson från Vingåker har under våren varit en av deltagarna i TV4-programmet Sveriges yngsta mästerkock. En efter en har de andra deltagarna slagits ut, men Amanda har hela tiden tagit sig vidare. I onsdags var det dags för semifinal – och programmets dittills största utmaning. Deltagarna skulle "blindäta" en hemlig maträtt, där de med förbundna ögon fick känna sig fram med händerna över tallriken och försöka smaka sig till vad som låg där.

– Blindtestet var den största utmaningen i programmet. Man äter ju med synen också, säger Amanda Stensson, som i programmet sa att det enda hon var säker på var sockerärter.

Det som låg på tallriken var lammfärsbiffar med ugnsstekta rotsaker och en kall fetaostsås. Amanda valde nötfärs, men hennes rätt gav henne ändå en direktplats till finalen.

– Den här resan har varit helt otrolig. Att vara i final är helt sjukt. Det var inte vad jag trodde när jag sökte till programmet, säger hon på telefon från Vingåker.

Nu återstår bara finalen, som sänds den 12 juni. Där möts Amanda Stensson och Agnes Fredriksson.

– Agnes är otroligt duktig på att laga mat. Vi blev vänner redan första dagen och vi hade lovat varandra att stå i final tillsammans, och det gjorde vi!

I finalen väntar en ny utmaning ­– att sätta samman en femrättersmeny.

– Det ska vara två förrätter, en huvudrätt och två efterrätter som vi får sätta ihop själva. Det gäller att få ihop en bra meny och att det blir gott. Man får inte tänka för mycket så att man blir nervös, men man får inte glömma något, säger Amanda Stensson.

Hur det än går i finalen, så har Amanda och Agnes gemensamma framtidsplaner.

– Vi har pratat om att ställa upp i matlagnings-SM för barn.

För Amanda Stenssons matlagande tar verkligen inte slut efter finalen.

– Jag ska fortsätta att laga mat. Min dröm är att öppna en egen restaurang i framtiden, kanske utomlands, säger hon.