Inga anhöriga tar emot

Det anses inte finnas "särskilt ömmande skäl" i Amirs fall. Förutom jobb är det ett bara ett "verkställighetshinder" som kan rädda honom kvar i Sverige.

Allmänt2014-03-20 05:59

Amir räknas som ensamkommande flykting och har sedan han kom till Katrineholm, för att bo hos sin farbror, försökt att få uppehållstillstånd i landet.

För personer under 18 år finns en sista utväg som kan ge dem uppehållstillstånd och det är "särskilt ömmande skäl". Det finns det i Amirs fall. Det kan till exempel vara om det är svårt att återvända.

Det finns inga anhöriga som kan ta emot Amir. Familjen har inte hittats trots flera efterforskningar, bland annat med hjälp av Röda korset och även Migrationsverket har engagerats i sökandet. Ytterligare två farbröder fanns tidigare i Irak, men båda är i dag döda.

Eftersom Amir har varit i Sverige i nästan tre år har han inga andra kontakter. Det gör det förstås svårt för honom att kunna starta ett nytt liv i sitt gamla hemland. Men som läget är i dag kommer han ändå att utvisas. När han fyller 18 år är han myndig, med andra ord vuxen, och då kan han utvisas trots att det inte finns någon som tar emot honom.

Det som kan rädda honom är om han får ett jobb. Arbetsgivaren måste garantera att han har jobbet under minst ett år och det måste vara en lön på över 13 000 kronor. Dock måste jobbet gå genom Arbetsförmedlingen.

Men det finns ytterligare ett halmstrå som kan rädda Amir och det är genom att skriva ett så kallat "verkställighetshinder". Det har i dagarna skickas in till Migrationsverket. Om det framkommer hinder mot att verkställa beslutet kan myndigheten ta upp ärendet till ny prövning. Detta kan ske antingen genom att den som fått avslag hävdar att det finns hinder mot återresan eller också tar Migrationsverket upp frågan.

Den 5 maj fyller Amir 18 år. Om han inte får ett jobb eller om verkställighetshindret går igenom kommer han att utvisas till en mycket oviss framtid i Irak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om