Så heter den, utställningen som tar både barn och vuxna med in i den oefterhärmliga Lennart Hellsings sprakande språkexperiment.

På onsdagen öppnades den runt om i Ängelns lokaler, med bandklippning, versläsning, sång till dragspel och allehanda glada upptåg.

Herr Gurka var förstås där – även om det påstods att det i själva verket var Adam Knapasjö – för att dansa mazurka utan skor. Men först delade han ut saxar till alla barn som ville vara med och förrätta invigningen.

– Då klipper vi, okej? Klipp i bandet – inte i fingret.

Det gick bra. Men vad för slags tal skulle hållas? Naturligtvis: Hellsings världsberömda strof om Krakel Spektakel och Kusin Vitamin, som hänger och slänger i en gardin.

De båda finns nu på plats i kulturhuset – liksom Gabriel Gräslök, Selma Selleri, sjörövarna och de tokiga tosingarna i staden Annorlunda; allesammans så som illustratören och konstnären Poul Ströyer skapade dem.

Barnutställningen Allemansland visades ursprungligen på Kulturhuset i Stockholm. I flera år har den varit på biblioteksturné runtom i landet, som en själfull påminnelse om att man kan ta Hellsing ur livet – han gick bort 2015 – men att man kan inte ta livet ur Hellsing.

I Katrineholm stannar utställningen med dess åtta stationer till den 27 november. Den blir därmed också en del av höstens läslov, då Ängeln välkomnar barn i alla åldrar till stunder för skapande pyssel, högläsning och brädspel.