Jag har redan läst dem alla, men plötsligt fastnar min blick på en bok med titeln “Låt de gamla drömmarna dö”.

När jag plockar upp den ser jag att det är en samling noveller och blandade texter som Ajvide Lindqvist skrivit, och som jag på något sätt helt missat.

Jag tar med den till utlåningsdisken.

“Låt de gamla drömmarna dö” kan närmast beskrivas som en Gott & Blandat-påse för Ajvide Lindqvist-fans.

Där finns berättelser som innehåller den absurda skräck som är så typisk för Ajvide Lindqvist och ansikten vi känner igen från förr, såväl som material som aldrig publicerats förut.

Det nyskrivna förordet som ger en inblick i tankarna kring texterna ger extra krydda och är mycket intressant och relevant.

"En dag på slottet” och “Alldeles normala människor” faller mig personligen särskilt i smaken.

Den förstnämnda är en fantasifull och samhällskritisk text fylld med absurd humor som handlar just om hur en dag på slottet kan gå till.

“Alldeles normala människor” skrevs från början som en sketch till humorserien “Reuter & Skoog” som sändes på SVT åren 1999 och 2000.

Även denna text innehåller någon slags absurd humor som får läsaren att skratta av obehag.

Många av novellerna i samlingen följer samma linje som John Ajvide Lindqvists tidigare romaner, där kärlekens eviga kraft är den enda räddningen från den skrämmande verklighet karaktärerna står inför.

“Tindalos” är namnet på den följetong som ursprungligen publicerades i Dagens Nyheter över jul och nyår för några år sedan.

Den har hyllats av fans för sin otäcka blandning av krypande skräck och rå diskbänksrealism.

Känslor som misslyckande, gränslös kärlek och oförklarlig skräck följer läser genom hela berättelsen och ut i verkligheten.

“Låt de gamla drömmarna dö” är helt enkelt en perfekt samling texter för den som vill grotta ner sig ytterligare i John Ajvide Lindqvists unika universum. Du kommer inte ångra det.