Larmet inkom till polisen vid 06-tiden under måndagen. Inringaren hade sett en skadad dovhjort som hade svårt att gå i närheten av en mindre ort utanför Nyköping.

Efter att polisens eftersöksjägare hittat djuret, som då var vid liv, utvecklade sig ärendet till något mer än en anmäld viltolycka. Eftersöksjägaren kunde nämligen konstatera att djurets skador inte kom sig av en påkörning, utan av en färsk skottskada.

Eftersöksjägaren spårade djuret till en närbelägen bostad i ett villaområde, där en man i 90-årsåldern bor. Mannen, som förhörts av polisen, uppger att han skjutit djuret inifrån sin bostad under natten, med en så kallad älgstudsare.

Mannen menar att djuret ska ha varit skadat sedan tidigare och att det var därför som han sköt det.

Polisen har nu upprättat en förundersökning om brott mot jaktlagen. Händelsen kan även komma att omfatta fler brottsrubriceringar, uppger polisen.

– Vi har funderat på framkallande för fara för annan, om det har funnits en konkret risk för någon annan att bli skadad. Det kan det ju ha gjort i det här fallet eftersom det har skjutits bland villor, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund, och fortsätter.

– Vi får se om det håller. Det var ju ingen person utomhus när det här inträffade och vi har inte hittat skotthål i någon byggnad heller. Förmodligen har skottet gått ner i marken.

Enligt polisen finns det inget som pekar på att mannen ska ha varit alkoholpåverkad när han sköt djuret. Det finns heller inga uppgifter om att mannen sköt fler än ett skott. Polisen uppger att man saknar vittnesuppgifter.

Vad riskerar mannen för påföljd?

– Det man riskerar i det här fallet är böter och att man blir av med sin jaktlicens.

Djuret avlivades av eftersöksjägaren.