De nya reglerna som börjar gälla den 20 maj är en anpassning till EU:s lagstiftning. Det innebär att de fasta besiktningsperioderna som baseras på sista siffran i registreringsnumret försvinner. I stället införs rörliga perioder beroende på den månad fordonet togs i trafik första gången samt när tidigare besiktningar utförts.

Vissa fordon kommer därför få ett nytt datum för besiktning som kan ligga närmare i tiden än vad som varit fallet om de gamla reglerna gällt.

Enligt Transportstyrelsen berörs 17 000 fordon i Sörmland och än så länge har bara 350 av dessa besiktigats.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Uppgifter om när det är dags för besiktning finns på transportstyrelsen.se där man kan knappa in sitt registreringsnummer och få svar direkt.

De nya reglerna innebär att personbilar och lastbilar under 3 500 kg i totalvikt ska kontrollbesiktas:

• Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

• Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

• Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

För veteranfordon blir det också förändringar. En rad fordonsslag, bland annat personbil, buss och lastbil äldre än 50 år slipper besiktning för all framtid förutsatt att de har en godkänd och gällande kontrollbesiktning under den senaste 24-månadersperioden. För motorcyklar gäller 40 år eller äldre.