Tiger Woods har Ryder Cup i sikte. Arkivbild. Foto:

Woods kan ta ut sig själv: Lite konstigt

Golf

Henrik Stenson och Tiger Woods hoppas få wildcard till Ryder Cup.

Men medan svensken vilar sin ömmande armbåge satsar amerikanen på mycket golfspel för att övertyga kaptenen Jim Furyk – och sig själv som vicekapten.

— Det är lite konstigt att prata om sig själv i tredje person, säger Woods.

Woods är på plats på The Ridgewood Country Club i New Jersey där den första slutspelstävlingen på USA-touren inleds i dag. Under presskonferensen inför tävlingen berättar den förre världsettan om sin ambition att spela bra de kommande veckorna för att bli uttagen i USA:s lag i Ryder Cup.

— Jag vill bli uttagen, jag vill vara en del av laget, säger han.

Egentligen är han redan en del av det amerikanska laget, som vicekapten.

— Det är ju en intressant roll jag har för jag får ju prata med Jim (Furyk, kaptenen) om mig själv i tredje person. Vi skämtar om det, men visst, jag är en av de spelare som är tänkbara för ett wildcard och då måste jag ibland gå utanför mig själv och prata om mig själv i tredje person, vilket är lite konstigt, menar Woods.

"Pågående konversation"

Woods har lyckats ta sig tillbaka till allra högsta nivå efter flera år med ryggbesvär och operationer. I sommar har han till och med haft chansen att vinna två majors, British Open där han slutade sexa, och de amerikanska PGA-mästerskapen, där han slutade tvåa. Men redan i början av året hade han tankar på spel i Ryder Cup.

— Jag sa redan då till Jim att jag ville bli en del av laget, inte bara som vicekapten utan som spelare. Vi har en pågående konversation och just nu försöker jag vara så objektiv som möjligt när jag pratar om mig själv och de andra killarna.

Tränade fotboll

Woods siktar nu på att få spela alla fyra slutspelstävlingar på USA-touren samt Ryder Cup-veckan – fem tävlingar på sex veckor. Det blir tufft för 42-åringens rygg.

— Det blir mycket golf, men jag försöker att inte träna alltför mycket och att hålla mig strikt till träningsschemat.

Han laddade upp inför veckans tävling med mycket vila.

— Och så tränade jag fotboll varje dag.

Henrik Stensons problem med armbågen gör att han vilar från spel den här veckan. Alex Norén, som också jagar en plats i Europas Ryder Cup-lag, är ende svensk på The Ridgewood CC-banan.

Fakta: USA-tourens slutspel

USA-tourens slutspel, Fedex Cup, omfattar fyra tävlingar som spelas i augusti–september. Slutspelstävlingarna ger fyra gånger så stor belöning – 2 000 poäng till segraren – som en ordinarie tourtävling vilket möjliggör stora omkastningar på "ledartavlan".

Säsongens 125 bästa spelare är kvalificerade till den första tävlingen, de 100 bästa går vidare till den andra, 70 spelar den tredje och topp 30 gör upp om titeln i den sista.

Till finaltävlingen görs en omseedning som ger alla 30 en teoretisk chans att vinna sammanlagt. De fem bästa inför avgörandet på East Lake-banan i Atlanta har allt i egna händer och tar hem titeln vid seger.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 320 miljoner kronor. Segraren får 10 miljoner dollar, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner. Dessutom har varje tävling 8 miljoner dollar i prispengar att fördela.

Fakta: Ryder Cup-uttagning

Uttagningsreglerna till Europalaget i Ryder Cup har ändrats inför årets upplaga. Dels tilldelas resultaten i tävlingar senare under kvalperioden större vikt (poängen multipliceras med 1,5), dels har kaptenen rätt att dela ut fyra wildcard i stället för tre. Europalaget kommer att bestå av de fyra bästa på den modifierade Race to Dubai-listan (Europatouren), de därnäst fyra bästa på världslistan och fyra wildcard.

Just nu har Alex Norén en av de åtta direktkvalificerade platserna som sexa på världslistan.

USA-laget kommer att bestå av de åtta bästa spelarna på en poänglista som tar hänsyn både till vilken typ av tävling resultaten uppnåtts i och till när de är gjorda.

De åtta är Dustin Johnson, Patrick Reed, Justin Thomas, Brooks Koepka, Jordan Spieth, Bubba Watson, Webb Simpson och Rickie Fowler.

Därutöver delar kaptenen ut fyra wildcard.

Ryder Cup spelas i år på Le Golf National utanför Paris den 28-30 september.