Tiger Woods. Foto:

Woods: "Förhoppningsvis kan jag gå hela vägen"

Golf

Ingen majorseger på 10 år.

Då var Tiger Woods nära i British Open – men föll och slutade sexa.

Nu vill renässansmannen gå hela vägen.

— Formen är på väg uppåt, säger Woods inför årets sista major, PGA-mästerskapen, till The Guardian.

Tiger Woods funderade på att sluta efter sina återkommande och allvarliga ryggbesvär. Nu är den 14-faldiga majorvinnaren helt plötsligt en som är med och nosar på stora titlar igen efter att ha fått lite av en pånyttfödelse under året.

I British Open var han länge med och slogs om segern, men tappade i slutet av rundan och fick se italienaren Francesco Molinari sticka ifrån och sedan lyfta "The Claret Jug".

— Det kändes fantastiskt att vara med i matchen och jobba mig in i mästerskapet. I dag hade jag verkligen en stor möjlighet, sade han efteråt.

Det har gått fem år sedan Woods vann en stor tävling senast – PGA-tourtävlingen i Akron, Ohio – och ännu längre tillbaka får man leta efter hans senaste majorseger – US Open 2008.

"Haft mina chanser"

Nu får han chansen att bryta den långa segertorkan i årets sista major – PGA-mästerskapet – som avgörs på Bellerive i St Louis. Han har vunnit majorn vid fyra tillfällen: 1999, 2000, 2006 och 2007.

— Jag har haft mina chanser att vinna i år och förhoppningsvis kan jag gå hela vägen den här helgen, säger han i en intervju med The Guardian.

Mest gläds han åt att kunna spela kontinuerligt igen efter skadehelvetet.

— Bara det faktum att jag spelar på touren igen, att jag ens får denna möjlighet igen, det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag har sagt det många gånger i år, jag visste inte om jag skulle kunna ta mig tillbaka och göra det här igen och se, här är jag, säger 42-åringen.

"Acceptera att det är så"

Han kommer att gå de två inledande rundorna med två andra starka namn i fältet: nordirländaren Rory McIlroy och amerikanen Justin Thomas, som vann genrepet till majorn, världstourtävlingen i Akron, Ohio.

— Man måste acceptera att 75 procent av publiken kommer att följa en spelare i vår grupp. Du måste kunna hantera det mentalt och acceptera att det är så, säger Thomas, om det faktum att gå med Woods, till The Guardian.

Längre fram i höst väntar också lagtävlingen Ryder Cup mellan Europa och USA strax utanför Paris. Dit åker 42-åringen som vice kapten – och kanske som en av kaptenen Jim Furyks fyra wildcards. Just nu ligger Woods på plats 20 i USA:s Ryder Cup-rankning och behöver därför förlita sig på en friplats om han ska få vara med och spela också.

— Jag har gått från 0 till 20 på sju månader. Formen är fin, det är allt jag har att säga, säger Woods.

Fakta: Svenska starttider

PGA-mästerskapen på Bellerive inleds på torsdagen med tre svenskar i startfältet. Starttiderna (svensk tid):

14.01: Alexander Björk (med Austin Cook, USA, och Craig Hocknull, Australien).

14.50. Henrik Stensson (med Pat Perez, USA, och Danny Willett, England).

19.42 Alex Norén (med Matt Kuchar, USA, och Chris Wood, England).

Övriga tider att hålla koll på:

15.23: Tiger Woods, USA, Justin Thomas, USA, och Rory McIlroy, Nordirland.

20.15: Francesco Molinari, Italien, Patrick Reed, USA. och Brooks Koepka, USA.

20.37: Jordan Spieth, USA, Jon Rahm, Spanien, och Justin Rose, England.