• Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska Downföreningen. Foto:
  • Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska Downföreningen. Foto:
1/

Vill öka Downskunskap till Eric Torells minne

Samhälle

Först en stor sorg och frustration. Sedan en fast beslutsamhet att se till att ännu fler får kunskap om Downs syndrom. Så har känslorna varit hos Svenska Downföreningen efter Eric Torells tragiska död. Och många vill hjälpa till.

— Det var ganska mycket sorg och frustration i början. Men vartefter tiden har gått så tycker jag att det har varit mycket kärlek och gemenskap i föreningen, och mycket reflektioner och tankar att: ja, kunskap saknas nog, och vad ska vi göra åt det, säger Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska Downföreningen.

Eric Torell, en 20-årig man med Downs syndrom och autism, sköts den 2 augusti till döds av poliser som ryckt ut på ett larm om en beväpnad man. Exakt vad som hände är oklart, en utredning av händelsen görs nu hos åklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Många skänker

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet och upprördhet. Många har också velat visa sitt stöd för Erics familj, och hedra hans minne. Exempelvis hölls en motorcykelkortege dagarna efter hans död. Eric Torells familj har också uppmanat människor som vill skänka pengar att göra det till Svenska Downföreningen, och dit har nu bidrag börjat strömma in. Nu pågår diskussionerna inom föreningen om hur dessa pengar ska kunna användas på bästa sätt.

— Hur ska vi kunna sprida kunskap ute i samhället, dels för att personer med Downs syndrom ska kunna känna sig trygga med poliser och blåljuspersonal, dels för att andra inte ska tycka att det här med Downs syndrom är något konstigt, säger Veronica Magnusson Hallberg.

Kanske manifestation

Hon tycker dock att det är viktigt att man inte bara fokuserar på en bristande kunskap hos polisen – den finns överallt i samhället. Genom hela livet hamnar personer med Downs syndrom i situationer där kunskap om deras diagnos saknas. Och redan innan skjutningen fanns en oro hos många anhöriga, om hur framtiden ska te sig för deras barn med Downs syndrom och hur det blir om till exempel rätten till LSS-insatser dras in.

Pengarna föreningen nu får in kommer att användas i samråd med Eric Torells familj, säger hon.

— Vi har lite olika spår. Vi har fått signaler från nordiska länder att de vill vara med i en manifestation, det kanske kan vara en sak, eller en konferens. Vi vill göra det i samförstånd med familjen, så det blir något bra och fint och värdefullt, i hans minne.

Fakta: Detta har hänt

Vid 04-tiden på morgonen torsdag den 2 augusti sköts 20-årige Eric Torell ihjäl av polis i Vasastan i centrala Stockholm. Polisen ryckte ut på ett larm som gällde en beväpnad man.

Poliserna konfronterade Eric Torell på Norrbackagatan, och då uppstod vad polisen initialt beskrev som en hotfull situation. Enligt vittnesmål skrek poliserna att en person skulle lägga ned sitt vapen, varpå flera skott hördes.

Totalt tre poliser ska ha skjutit 20-åringen, som bar på vad som visade sig vara ett leksaksvapen. Knappt två timmar efter händelsen meddelade polisen att mannen var död.

Eric Torell hade både autism och Downs syndrom. Han hade rymt från sitt hem i närområdet, vilket han enligt föräldrarna hade en tendens att göra, denna gång med ett leksaksvapen han fått när han var liten.

Familjen har berättat att 20-åringen i och med sina intellektuella funktionsnedsättningar befann sig på en treårings nivå och hade svårigheter att kommunicera.

Händelsen utreds av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren. De inblandade poliserna misstänks i nuläget inte för något brott och arbetar vidare som vanligt.

Fakta: Downs syndrom

Downs syndrom är ett syndrom som beror på en kromosomavvikelse – att personen har tre i stället för två exemplar av kromosom 21.

Cirka ett 1 av 560 barn föds i Sverige med Downs syndrom. Sannolikheten att få ett barn med Downs syndrom ökar med mammans ålder. Man uppskattar att mellan 5 000 och 10 000 personer i Sverige har diagnosen.

Nästan alla med Downs syndrom har en intellektuell funktionsnedsättning, vilket kan göra att det tar längre tid att lära sig och förstå saker. Det finns också en ökad risk för andra medicinska problem, som synfel, hjärtfel eller hörselnedsättning.

Källa: Svenska Downföreningen, Nationalencyklopedin