Enligt en undersökning från Livsmedelsverket äter konsumenterna i dag bättre än för fem år sedan, men fortfarande inte bra. Arkivbild. Foto:

Vi äter bättre i dag – men inte bra

Hälsa

Vi får i oss generellt mindre gifter, socker och salt och mer nyttiga fetter och D-vitamin och följer kostråden bättre än för fem år sedan. Men samtidigt minskar intaget av jod - och tungmetallen kadmium ökar faktiskt.

Det visar Livsmedelsverkets undersökning Matkorgen, som bygger på statistik över vad en genomsnittlig konsument får i sig via maten.

Konsumenterna äter bättre och mera i enlighet med kostråden, men fortfarande inte bra. Gifter som dioxin och PCB minskar, liksom gifterna generellt.

Men bly och kvicksilver ligger stilla och kadmium ökar lite. Orsaken till att kadmium inte minskar anses vara att vi äter mer fullkorn och spannmål, som på vissa sätt är nyttiga men som kan innehålla ämnet.

Ett problem är att intaget av jod via bland annat salt minskat kraftigt sedan 1990-talet – vilket bland annat kan ge struma och göra att gravidas foster kan påverkas negativt.

Matkorgen genomförs vart femte år.