• Flygplan från andra världskriget över slagskeppet New Jersey, numera museum i Camden i New Jersey, i en ceremoni för att minnas att det var 76 år sedan det japanska överraskningsanfallet mot Pearl Harbor. Foto:
  • Slagskeppet USS Oklahoma sänktes vid attacken i Pearl Harbor den 7 december 1941 men lyftes ur vattnet igen i maj 1943. Arkivbild. Foto:
1/

USA mindes anfallet mot Pearl Harbor

USA

Många människor samlades runt om i USA på torsdagen för att minnas att det var 76 år sedan det japanska överraskningsanfallet mot Pearl Harbor på Hawaii och hedra de över 2 300 människor som dog.

Attacken mot den amerikanska Stillahavsflottan anses vara ett av de avgörande ögonblicken under andra världskriget eftersom det ledde till att USA drogs in i kriget.

Omkring 20 överlevare deltog i en ceremoni som överblickade hamnen och flera tusen andra människor – anställda i flottan, på myndigheter och från allmänheten – gjorde dem sällskap.

En tyst minut hölls vid tidpunkten på morgonen när anfallet inleddes, lokal tid klockan 07.49.

Också på andra håll i USA uppmärksammades händelsen.

Ungefär hälften av de stupade vid Pearl Harbor var ombord på slagskeppet USS Arizona, vars ammunitionsförråd träffades av bomber.