Amerikanska regeringstjänstemän uppges ha träffat venezuelanska militärtoppar för att diskutera en kupp. Arkivbild. Foto:

Uppgift: Amerikaner i möte om Venezuela-kupp

USA

Amerikanska regeringstjänstemän har i hemlighet träffat venezuelanska militärtoppar för att diskutera en möjlig kupp mot det sydamerikanska landets president Nicolas Maduro, rapporterar New York Times och CNN , bägge med hänvisning till ett flertal anonyma källor.

Mötena har skett vid flera tillfällen under det gångna året. I slutänden beslutade amerikanerna att inte gå vidare med planerna, enligt uppgiftslämnarna, varav flera ska ha deltagit vid mötena.

När Venezuela sjunkit djupare ned i kris och ekonomisk inflation har motståndet växt mot den hårdföre vänsterpresidenten Nicolas Maduro. Så sent som för några veckor sedan blev han attackerad med exploderande drönare vid ett tal.

USA:s president Donald Trump sade i augusti förra året att han "inte utesluter ett militärt alternativ" när det gäller Venezuela.

Ett av de militära befäl som deltog i mötena står dock med på USA:s sanktionslista över korrupta tjänstemän i Venezuela, rapporterar New York Times.