En polis pekades felaktigt ut som pedofil. Nu har fem ungdomar dömts för grovt förtal. Arkivbild. Foto:

Ungdomar döms för falska pedofilanklagelser

Brott

Fem ungdomar har dömts för grovt förtal sedan de felaktigt pekat ut en polis i Borås som pedofil, skriver flera lokala medier. Tre av ungdomarna döms till ungdomstjänst och de återstående två till ungdomsvård.

Gruppen har spridit en bild på polisen med en varning om att han är pedofil och att han försökt få med sig barn i en skåpbil. Bilden spreds på Facebook och Snapchat.

"Jag tänkte bara att när jag fick bilden skickad till mig att det var allvarligt och skickade den till kanske sex personer men tänkte inte alls på konsekvenserna", säger en av ungdomarna i ett förhör.

Enligt den utpekade polisen har ett stort antal personer kontaktat honom med frågor om han är pedofil, och att ungdomar ropat beskyllningar efter honom.

— När man inser att det finns stor risk att ens barn kommer bli trakasserade för att deras pappa är pedofil... Det är extremt tungt och jobbigt. Det är inget man önskar någon, säger den utpekade polismannen till Borås Tidning.

Han är trots allt nöjd med domen.

— Jag har aldrig haft något egensyfte i att straffa ungdomarna utan det handlar om att få dem och andra att tänka till innan man delar sådana här grejer. Det kan få stora konsekvenser, säger han.