Den katalanske ex-ledaren Carles Puigdemont under en presskonferens i Berlin i förra veckan. Foto:

Tyska åklagare vill lämna ut Puigdemont

Spanien

Tyska åklagare i Schleswig-Holstein vill lämna ut den tidigare regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont, till Spanien. Beslutet meddelades av distriktsåklagaren.

Beslutet om utlämning måste dock godkännas av regionens högsta juridiska instans innan det kan verkställas. Domstolen meddelar att man inte ser någon anledning att sätta Puigdemont i fängsligt förvar under tiden.

Förra månaden avslogs en begäran att utlämna Puigdemont. Men efter att ha tagit del av ny information från spanska myndigheter, bland annat filmupptagningar som visar våld mot poliser, säger domstolen att det går att utlämna Puigdemont grundat på anklagelserna om uppror i samband med folkomröstningen i oktober.

Den katalanske expresidenten greps i Tyskland den 25 mars några mil från den tysk-danska gränsen.

Puigdemont åtalades i mars tillsammans med 25 andra separatister. Han är bland annat misstänkt för uppror i samband med höstens folkomröstning, som Madrid dömt ut som olaglig, samt vid självständighetsförklaringen i oktober 2017. Efter valet gick Puigdemont i exil i Belgien. Han riskerar 25 år i fängelse.