Julian Castro i samband med ett tal i San Antonio där han meddelade att han utmanar Donald Trump i presidentvalet 2020. Foto:

Tidigare Obama-minister utmanar Trump

USA

Texasdemokraten Julian Castro, tidigare minister för bostads- och stadsutveckling under president Barack Obama, har meddelat att han kommer att utmana Donald Trump i presidentvalet 2020.

44-årige Castro har en bakgrund som borgmästare i San Antonio. Med sitt mexikanska påbrå skulle han om han lyckas ta hem segern bli den första amerikanska presidenten med latinamerikanskt ursprung.

— Jag strävar mot presidentposten eftersom det är dags för ett nytt ledarskap, sade Castro i samband med att han meddelade att han inleder sin kampanj.

När han sammanfattade sina politiska ståndpunkter sade Castro att alla bör ha rätt till offentlig sjukvård. Det är en ståndpunkt som kommer att dela demokrater, där många föredrar en mindre drastisk inställning till sjukvårdssystemet. Castro lyfte också vikten av att möta klimatförändringar och framförde sitt stöd till rörelsen Black lives matter.

Han har tidigare använt sig av sin egen familjs historia för att kritisera Trumps migrationspolitik.

— Ja, vi måste ha gränssäkerhet. Men det finns ett förnuftigt och humant sätt att göra det på. Och att spärra in barn hjälper oss för helsike inte att upprätthålla säkerheten.

Nyligen meddelande den 69-åriga demokraten Elizabeth Warren, delstaten Massachusetts senator, att hon förbereder sig på att ställa upp i presidentvalet.

Fakta: Möjliga demokratiska presidentaspiranter

Ett antal personer har förekommit i spekulationerna om vilka som ska ställa upp i kampen om att få bli Demokraternas kandidat i presidentvalet 2020.

Här är några av dem som har nämnts:

Elizabeth Warren, 69 år. Akademisk examen inom juridik, har suttit i senaten för Massachusetts sedan 2013. Var politisk sakkunnig under Barack Obamas tid i Vita huset.

Joe Biden, 76 år. Han har trots sin ålder varit en av de hetaste kandidaterna. Han var Barack Obamas vicepresident. Han har sagt att han ska bestämma sig i början av 2019 om han ställer upp i valet 2020.

Kamala Harris, 54 år, senator från Kalifornien med jamaicanskt och indiskt påbrå.

Cory Booker, 49 år. Senator från New Jersey, tidigare borgmästare i Newark.

Beto O'Rourke 46 år. Sitter i representanthuset för Texas. Förlorade senatsvalet i november mot Ted Cruz, men fick stor uppmärksamhet i medierna under kampanjen.

Michael Bloomberg, 76 år. Förmögen affärsman och tidigare borgmästare i New York som relativt nyligen registrerat sig som demokrat, vilket har tolkats som att han har presidentambitioner.

Kirsten Gillibrand, 52 år. Senator från New York, efterträdde Hillary Clinton på senatorsposten 2008.

Bernie Sanders, 77 år. Senator för Vermont som förlorade kandidaturen mot Hillary Clinton 2016.