Svenske förbundskaptenen Vedran Bosnic. Arkivbild. Foto:

Sverige bygger för framtiden i VM-kvalet

Basket

Sverige är mitt inne i VM-kvalet i basket.

Men kvalet är också ett steg emot nästa nivå för en ung generation svenska landslagsspelare.

Som ska vara på topp om tre år, 2021, då nästa EM-slutspel avgörs.

— Det här är ett perfekt steg mot vårt nästa steg, säger den svenske förbundskaptenen Vedran Bosnic till TT inför torsdagens hemmamatch mot Lettland.

Sverige har en seger på fyra matcher i VM-kvalet. En liten möjlighet till avancemang finns fortfarande – i alla fall på pappret. Problemet är att svenskarna möter stornationerna Turkiet och närmast Lettland.

— Vi möter ett fantastiskt lag nu på torsdag. Antagligen det bästa laget i gruppen. Men när vi väl går in på planen vill vi förstås vinna. Vi har en stark grupp med bra attityd, säger den svenske förbundskaptenen.

Lagen möttes i Lettland i VM-kvalet i november ifjol. Då föll svenskarna med nio poäng varför det mer en eller mindre krävs en svensk tiopoängsseger för att möjligheten till avancemang i kvalet ska leva inför avslutningsmatchen i Turkiet.

Men nu mönstrar letterna ett ännu bättre lag än senast. Visserligen saknas knäskadade NBA-stjärnan Kristaps Porzingis, New York Knicks, men laget leds ändå av en NBA-spelare i forwarden Davis Bertans från San Antonio Spurs.

Svenska toppnamn saknas

Det svenska laget har inte lyckats få loss NBA-proffset Jonas Jerebko, Utah Jazz. Hans kontraktssituation i NBA möjliggör inte spel med landslaget just nu. Dessutom saknas även knäskadade Spanienproffset Marcus Eriksson till matcherna mot Lettland på torsdag och bortamatchen mot Turkiet på söndag.

— Marcus var väldigt viktig för oss när vi besegrade Turkiet här hemma. Det är tufft för oss att han inte kan spela. Jonas kan inte vara med den här gången, men vi för en dialog om framtiden. Nu får andra möjlighet att kliva fram, men vi måste spela som ett lag och spela vårt absolut bästa försvarsspel om vi ska ha en chans, säger Bosnic.

Den svenske förbundskaptenen säger att bygget av ett starkare svenskt landslag startade för ett par tre år sedan. Redan i fjol tog laget ett stort steg när man tog sig vidare från förkvalet till VM.

— Det gav oss sex matcher mot europeiskt toppmotstånd i pågående VM-kval. Det här är en mycket värdefull erfarenhet för den här gruppen.

EM-kval i höst

Nästa steg för laget är att först kvala in till EM och sen vara på topp till EM-slutspelet 2021.

— EM-kvalet börjar i höst och då måste vi vara redo. Därför gäller det för oss att göra ett bra jobb även i VM-kvalet. Vi har en intressant generation med unga spelare där vi siktar på att vara riktigt bra 2021, säger Vedran Bosnic.

Fakta: Sveriges VM-kvalmatcher

Lettland (b) 73–82, (h) spelas 28/6.

Ukraina (h) 76–84, 66–77 (b)

Turkiet (h) 59–58, (b) spelas 1/7.

Basket-VM 2019 spelas i Kina 31 augusti-15 september.